- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kina ipak pristala na originalni kraj filma „Borilački klub“

© AFP 2023 / KEVIN WINTERBorilački klub
Borilački klub - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Negativne reakcije nakon kontroverzne izmene kineskog izdanja filma „Borilački klub“ izvršile su pritisak na kinesku produkciju Tensent video, te je ona vratila originalni završetak.
Ovu vest koja je kompanija tokom vikenda objavila na društvenim mrežama, pozdravili su brojni obožavaoci Finčerovog kultnog ostvarenja širom sveta, prenosi RT.
Film Dejvida Finčera iz 1999. godine bio je predmet cenzure na striming servisu kineske produkcije. U skladu sa idealima Komunističke partije koja se tiče javnog morala i opšteg dobra, nalaže se da se svi kršioci zakona moraju suočiti sa pravdom, što važi i za junake Finčerovog filma.
Bred Pit, Dejvid Finčer i Edvard Norton - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
KULTURA
Svi imaju srećan kraj u Kini: Kultni film „Borilački klub“ dobio drugačiji završetak
Originalni kraj filma prikazuje glavnog lika kako puca sebi u glavu kaki bi ubio svog alter-ega, imaginarnog prijatelja Tajlera Dardena, a potom gleda kako gomila zgrada eksplodira. Scena u kojoj je ovaj anarhista imao potrebu da razori moderno društvo zasnovano na konzumerizmu, u kineskoj verziji potpuno je izbačena i zamenjena natpisom koji glasi: „Prateći Tajlerov trag, policija je brzo shvatila ceo plan, uhapsila sve kriminalce i uspešno zaustavila eksploziju bombe. Posle suđenja, Tajler je poslat u ludnicu na psihološki tretman. Otpušten je iz bolnice 2012. godine“.
Kineska intervencija izazvala je gnev obožavalaca širom sveta, pri čemu su mnogi tvrdili da kompanije ne bi trebalo da menjaju namere i poruke filmova, bez obzira na tržište u kojem se film prikazuje.
U međuvremenu je autor romana „Borilački klub“, Čak Palahnjuk primetio da je izmena izvršena u skladu sa završetkom romana. Autor je takođe istakao da su gnevni fanovi propustili činjenicu da su njegovi romani, uključujući „Borilački klub“ zabranjeni u mnogim mestima širom SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala