- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj „promenio ploču“: Rusija ne planira da napadne Ukrajinu

© AP Photo / Andrew HarnikŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Stav Evropske unije je da se Rusija ne sprema da zauzme Ukrajinu, već da samo vrši pritisak na nju u cilju revidiranja bezbednosne arhitekture u Evropi, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je još juče pozivao Moskvu na „deeskalaciju“ u Ukrajini.
„Ne smatramo da Rusija želi da zauzme Ukrajinu. Mislimo da ona teži da izvrši pritisak na nju da sedne za pregovarački sto zbog sistema bezbednosti u Evropi koji je sada doveden u sumnju“, poručio je on na konferenciji za novinare u Vašingtonu.
On je dodao da zemlje EU, SAD i NATO-a vode „dijalog sa Moskvom na više nivoa“.

„Ne verujem da Rusija namerava da napadne sada Ukrajinu kao što je Hitler napao Sovjetski Savez 1941.Stoga je pogrešno govoriti da je sada najkritičniji trenutak od okončanja Drugog svetskog rata. Sada je najkomplikovaniji trenutak od kraja Hladnog rata“, naglasio je Borelj.

Prema njegovim rečima, EU pozdravlja posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi i inicijative koje su tamo iznete.
„To je veoma važna poseta. Dobro je što je evropski lider (a Francuska trenutno predsedava Savetom EU) otputovao u Rusiju kako bi predstavio naš stav, između ostalog, o situaciji u Ukrajini“, ocenio je Borelj.

Moguće da će Rusija smanjiti isporuke gasa EU

Govoreći o gasu, naveo da scenario u kojem bi se Evropska unija suočila sa potpunim prekidom isporuka – ne deluje realistično.
„Ne mislim da će Rusija u potpunosti obustaviti isporuke gasa. Međutim, mogli bismo da se suočimo sa situacijom u kojoj će se obima isporuka smanjiti. U tom slučaju će drugi dobavljači morati da budu aktivniji“, naglasio je on.
Istina je da veoma zavisimo od ruskog gasa, kaže Borelj.
„Rusija je učinila više da osigura svoj otpor sankcijama nego što je EU učinila da stvori strateške rezerve gasa. Moskva je akumulirala ogromne devizne rezerve, a mi nismo stvorili strateške rezerve gasa, stoga i dalje vrlo zavisimo od isporuka gasa iz Rusije. Zato tražimo alternativne dobavljače. To su, pre svega, Amerika, Katar, Norveška i Severna Afrika“, objasnio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.
Takođe se požalio da se „Gasprom“ kojem, kako kaže, „pripada do 30 odsto skladišta gasa u Evropi – nije mnogo potrudio da ih popuni”.
Sa svoje strane, „Gasprom“ je više puta naglašavao da gas isporučuje prema zahtevima potrošača u skladu sa ugovornim obavezama. Rusija je već mnogo decenija pouzdan snabdevač Evrope prirodnim gasom.

EU će pokazati jedinstvo u odgovoru Lavrovu

Borelj je poručio i da će odgovor zemalja EU na pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrov o bezbednosti biti koordinisan i da će zemljama Unije omogućiti da „pokažu jedinstvo“.
„Moskva je uputila pismo svim zemljama EU, tražeći odgovor na iste one zabrinutosti kao i kod poruke Sjedinjenim Američkim Državama. Na taj način je Moskva pokrenula novi pravac pregovora – ovog puta sa Evropljanima. Radimo na koordinisanom zajedničkom odgovoru Lavrovu. To će biti dobra mogućnost za demonstraciju jedinstva EU, kao i činjenice da mi nismo samo 27 zemalja, već savez“, napomenuo je on.

O pregovorima Putina i Sija

Šef evropske diplomatije osvrnuo se i na nedavno usvojenu zajedničku izjavu Rusije i Kine, rekavši da ona može da postane temelj za moćan savez tih dveju zemalja koje, po njegovom mišljenju, „protivreče demokratiji“.
„Zajednička izjava Moskve i Pekinga, koju je Zapad slabo primetio zbog situacije u Ukrajini, može da postane osnova za formiranje moćnog saveza dva autoritarna režima. Sada se, za razliku od Hladnog rata, konfrontacija ne odvija između demokratije i komunizma, već između demokratije i autoritarnih režima poput Rusije i Kine“, smatra on.
Podsetimo, šef evropske diplomatije je juče pozivao Rusiju na „deeskalaciju“. On je u ponedeljak na ministarskom sastanku šefova energetskih institucija SAD i EU u Vašingtonu istakao da treba jasno staviti do znanja Moskvi da bi svaka „dalja agresija na Ukrajinu imala ogromne posledice i da bi zauzvrat donela Rusiji velike troškove“.
Poslednjih nekoliko nedelja EU preti novim sankcijama Rusiji u slučaju „invazije na Ukrajinu“. Međutim, Moskva odbacuje sve optužbe tim povodom.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Borelj: Sto hiljada ruskih vojnika sigurno nije kod ukrajinske granice da bi pilo kafu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala