- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Amerikanci u dugovima do guše – zaduženi čak 15,6 biliona dolara

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaAmerički dolari
Američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Ukupan dug stanovništva SAD dostigao je na kraju 2021. godine 15,6 biliona dolara, prema podacima Federalnih rezervi okruga Njujork objavljenim danas.
Samo u četvrtom tromesečju prošle godine, američki građani su povećali dug za 333 milijarde dolara, a u celoj godini za nešto više od 1.000 milijardi dolara (jedan bilion dolara), prenosi Si-En-Bi-Si.
Prema podacima njujorške filijale FED-a, povećanje duga stanovništva u poslednja tri lanjska meseca je najveće u jednom kvartalu od 2007. godine, dok je rast duga na godišnjem nivou najveći ikada, otkako je 2003. počela da se vodi ova evidencija.
Povodom visokog duga Amerikanaca, Si-En-Bi-Si predočava da se ove godine očekuje da FED počne da podiže referentnu kamatu kako bi zauzdao inflaciju koja je dostigla najviši nivo u poslednjih skoro 40 godina, što će se direktno odraziti na troškove zaduživanja građana, počev od hipotekarnih zajmova do kreditnih kartica.
Na tržištima kapitala se procenjuje da će američka centralna banka početi da podiže kamatu u martu i da će ove godine biti najmanje pet povećanja stope u ukupnom iznosu od 1,25 procentnih poena.
Veliki deo povećanja duga stanovništva potiče od hipotekarnih kredita, koji su podigli bilans za 890 milijardi dolara za godinu dana i za 258 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, na skoro 11 biliona dolara.
Stanje duga po kreditnim karticama uvećalo se za 52 milijarde dolara u poslednja tri meseca prošle godine, što je novi kvartalni rekord koji je ukupan dug u toj kategoriji digao na 860 milijardi dolara.
Zbog brzog rasta cena, bilans stanja kredita za automobile povećan je za 90 milijardi dolara, ili za 6,6 odsto, na 1,46 biliona dolara. Cene novih automobila u SAD su skočile za 11,8 procenata lani, dok su polovnjaci poskupeli za vrtoglavih 37,3 posto, prema podacima Ministarstva rada.
Jedina kategorija duga stanovništva u kojoj je zabeležen mali rast bili su studentski krediti, koji su povećani za samo 20 milijardi dolara za godinu dana, dok su u četvrtom tromesečju čak neznatno opali, navodi američki medij.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala