- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Afera „kuna“: Hrvatska raspisuje novi konkurs za svoju kovanicu evra

CC0 / Pixabay/Zdeněk Macháček / Kuna
Kuna - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Hrvatska narodna banka objavila je da će raspisati novi konkurs za idejno rešenje kovanice evra sa motivom kune. Takva odluka došla je posle povlačenja prethodnog pobednika na konkursu, koji je koristio fotografiju kune bez autorskih prava.
Hrvatska narodna banka (HNB) saopštila je da je Komisija za novac, kao stalno i stručno telo Saveta HNB, koje sprovodi konkurs za izbor nacionalne strane hrvatskih evrokovanica, 6. februara primila izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio da povuče svoj predlog dizajna za motiv kune, te se odrekao svih prava po osnovu učestvovanju na konkursu, prenosi Jutarnji list.
Iz HNB kažu da je na današnjoj sednici Komisija za novac prihvatila odluku tog autora o povlačenju predloga dizajna za motiv kune.
Kako se navodi u saopštenju HNB, „radi otklanjanja svih daljih neizvesnosti, sumnji ili nedoumica u vezi s izborom dizajna naličja evrokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donela je odluku da se u narednim danima objavi i sprovede novi otvoreni konkurs za odabir predloga likovnog rešenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rešenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 evra“.
HNB ističe da su u toku konkursa od svih autora tražene i dobijene potrebne garancije u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko delo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe konkursa.
„Novim konkursom za likovno rešenje naličja 1 evra s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih evrokovanica“, zaključuje se u saopštenju HNB.
Podsetimo, afera sa hrvatskom kovanicom evra, na kojoj će biti prikazana kuna, otkrivena je kada su korisnici društvenih mreža uočili da je pobednički rad samo dorađena fotografija te životinje čiji je autor britanski fotograf.
Fotograf iz Škotske se oglasio i naveo da ga niko nije kontaktirao iz Hrvatske u vezi sa autorskim pravima.
Hrvatska kovanica evra - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
REGION
Veliki skandal: Hrvatska kovanica evra je plagijat?
Hrvatska kovanica evra - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Hrvati priznali bruku: Povlače spornu kovanicu evra
Hrvatska kovanica evra - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Hrvati pred novom brukom: I drugoplasirano rešenje za kovanicu – plagijat?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala