Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Đukanović mora da zna jednu stvar

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o izjavi crnogorskog predsednika Mila Đukanovića o tome kako se Crna Gora odbranila od velikosrpskog nacionalizma, kazao je da se Đukanoviću priviđaju različite stvari.
"Priviđaju mu se različite stvari, samo nek nastavi tako, ima on pametnija posla nego da se bavi Srbijom", naveo je Vučić.
Predsednik Srbije nije hteo da komentariše političku krizu u Crnoj Gori.
„Nisam se bavio situacijom u Crnoj Gori, to je pitanje za jednu drugu državu i oni se time bave. Ali Đukanovićev pristup koji je uvek izrazito antisrpski, na svakom mestu ću da osudim. Njegove izmišljotine, brutalne laži o uticaju Srba i Srbije, i o tome da su Srbi narod sa malignim uticajem, zajedno sa Rusima, protiv toga ću da se borim uvek“, kazao je Vučić.
On je poslao poruku crnogorskom predsedniku.
„Đukanović mora jednu stvar da zna - uvek ću da štitim srpski narod i uvek ću da branim Srbiju i znam koliko to opasnosti nosi. Ja alternativu nemam, imam jednu zemlju i jedan narod kom pripadam“, naglasio je Vučić.
Oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci nama nisu ništa krivi, oni su naša braća, ali nećemo da dozvolimo da šutirate i šikanirate srpski narod, dodao je on.

"Najveći problem biće bošnjačko-hrvatski odnosi u BiH"

Govoreći o situaciji u regionu, Vučić je zatražio poštovanje Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini i primetio da će na predstojećim izborima najveći problem biti bošnjačko-hrvatski odnosi .
On se osvrnuo na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i dodao kako strancima uvek kaže da ne razume zašto to rade.
„Ne mislim da će sankcije doneti bilo kakav rezultat ni protiv Milorada Dodika, ni protiv njegovih saradnika. Ja strance pitam što su dozvolili da se narušavaju pravila Dejtona. Što ne vratie šumarstvo i zemljište RS? Po Dejtonu to pripada RS, i ne postoji slovo po kojem se može tumačiti drugačije. Kada ih pitate što to ne vrate, kažu mora da prođe pet, šest meseci, da je to procedura“, objasnio je on.
Kada su uzimali, primetio je, bilo je to u roku od jednog dana, a sada treba pola godine da to vrate.
„Kada treba da se pozivaju na Dejton on je dobar, a kada treba da naprave nešto onda govore da to nije u duhu Dejtona“, istakao je on.
Na pitanje u vezi inicijative da Turska, Srbija pomognu u rešavanju problema u BiH, rekao je da ga je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pitao da li je spreman da razgovara o tome i da mu je odgovorio da su za njega tema auto-putevi.
„Ne znam šta da pričam o tome. Ajde da pričamo o auto-putu do Kotromana, a vi nastavite do Sarajeva, to je lepo za Bošnjake, i lepo za Srbe. Uskoro kreću radovi na deonici od Duge Poljane ka Ivanjici, Arilju i Požegi. Kada to izgradimo biće potrebno 2,5 sata do Sarajeva za Bošnjake, a i za Srbe će biti dobro jer će moći brzo da putuju u BiH“, kazao je on.
Zapitao je da li je auto-put izraz srpske ekspanzije, kako to neki u BiH tvrde.
„Neka dođu nama da izgrade auto-put. Ovde lično ću da smislim pesmu i da im pevam, samo da izgrade 100 kilometara auto-puta“, dodao je Vučić i konstatovao da je uvek lakše kritikovati nego raditi.
Tako je naveo kao primer i auto-put Niš-Priština, koji će, istina je, doneti najviše koristi Albancima, ali, kako je rekao, koristiće i Srbima u Gračanici, Kuršumliji, Žitorađu, Nišavskom okrugu, Toplici.
„Ajde da radimo nešto konkretno, pusti prazne političke priče“, poručio je Vučić.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Oglasio se Milo: Mi ćemo se vratiti, u to nema sumnje
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SRBIJA
Vučić: Još 100 evra državne pomoći mladima krajem maja ili početkom juna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala