Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vojnoj struci priznat status naučne discipline

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije
Promocija mladih oficira ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović izjavio je da je Konferencija univerziteta priznala vojnoj struci status nauke i uvrstila je u društveno-humanističke nauke.
On je naglasio da su time stvoreni uslovi za izmenu stručnih, akademskih i naučnih naziva u oblasti vojnih nauka.
„Naši kadeti će završetkom četvorogodišnjih osnovnih studija sada sticati naziv ‘diplomirani oficir‘, posle jednogodišnjih master studija postaju master oficir, a nakon završetka trogodišnjih doktorskih studija stiču naučni naziv doktor vojnih nauka“, rekao je general Radovanović za najnoviji broj časopisa „Odbrana“.
Načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević istakao je da je to jedna od najznačajnijih novina na Vojnoj akademiji, koja će sada pokrenuti nove studijske programe master i doktorskih studija vojnih nauka.
„Akreditacijom master i doktorskih studija, uz prethodnu akreditaciju osnovnih akademskih studija Kopnene vojske, zatvara se krug školovanja u oblasti vojnih nauka i otvara mogućnost sticanja zvanja master i doktora vojnih nauka za one predmete koji predstavljaju srž obrazovanja oficira i koji se u Srbiji jedino izučavaju na Vojnoj akademiji“, naglasio je pukovnik Blagojević, prenosi Tanjug.
On je naveo da je će druga novina od naredne školske godine na Vojnoj akademiji biti uvođenje studijskog programa ekonomija odbrane, na kome će se školovati budući oficiri intendantske i finansijske službe.
Konkurs za upis u na Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu počinje 15. februara i trajaće do 31. marta.
Oficiri ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Najstarija vojna akademija u Rusiji koja je iznedrila buduće oficire /video/
Vojne škole u Srbiji upisuje sve više devojčica - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Šta kažu devojke spremne da brane Srbiju, a ima ih sve više
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala