- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija

URA i opozicija smenile Bečića, Demokrate pozvale na protest; Milačić: Borba tek počinje

Pratite nas
Poslanici Skupštine Crne Gore smenili su dosadašnjeg predsednika Aleksu Bečića. Za smenu su glasala 43 poslanika, protiv je bilo 36, a Bečić se uzdržao od glasanja.
Razrešenjem Bečića u Skupštini Crne Gore je praktično promovisana nova skupštinska većina, što je u svom izlaganju priznao i Ervin Ibrahimović predsednik Bošnjačke stranke.
Više poslanika DF, Demokrata, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore saopštili su da je ovo krađa izborne volje izražene 30. avgusta 2020. godine na parlamentarnim izborima.
Demokrate su zbog smene Bečića pozvale narod na protest ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u sredu u 18 časova.
Bečić je rekao u izlaganju pred glasanje da navodi iz predloga za njegovu smenu nisu utemeljeni i da je apsurdno tražiti smenu prvog čoveka parlamenta. On je poručio da je ponosan na rezultate postignute dok je bio na čelu Skupštine Crne Gore.

„Ponosan sam što sam prvi izabrani javni funkcioner nakon istorijske pobede 30. avgusta. Vidimo se na sudu naroda, on se ne može izbeći“, zaključio je Bečić.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica izjavio je tokom rasprave da je inicijativa za smenu pokrenuta zato što se formira manjinska vlada,.
„Sve je to prekrajanje izborne volje… Narode, ustaj protiv izdajnika, protiv političke korupcije", poručio je Koprivica ispred Demokrata.
I poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je građane da se na miran i dostojanstven način pobune protiv, kako je rekao, političke korupcije i izdaje.
„Ako to ne uradimo, bolje da nas nema. Ovde se brane obraz, čast, Ustav. Brani se Crna Gora od izdaje“, poručio je Milačić.
Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović izjavio je da neće glasati za smenu Bečića i pitao potpredsednika Skupštine i lidera Bošnjaka Ervina Ibrahimovića kako može da stavi potpis na smenu predsednka parlamenta. Bulatović je rekao i da je Ibrahimovićeva odgovornost mnogo veća nego što je ima GP URA.
"Kako će da nas pomiri partija sa tri poslanika", zapitao se Bulatović.
Poslanik GP Ura Miloš Kontar rekao je da nova vlada mora sarađivati sa svima pa i sa DPS-om iako se, kako je rekao, ta partija neće vratiti na vlast. Milan Knežević iz Demokratskog fronta rekao je, nešto ranije, da je ovaj politički blok spreman da pregovara sa kolegama iz parlamentarne većine i posle smene Bečića.
Predlog za smenu Bečića stigao je iz opozicije, što je deo političke krize u Crnoj Gori koja je kulminirala krajem prošle nedelje smenom Vlade premijera Zdravka Krivokapića.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:07 07.02.2022
Ministri Milatović i Spajić pružili podršku Bečiću: Borba se nastavlja
Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović pružio je podršku Aleksi Bečiću, poslevečerašnjeg razrešenja sa funkcije predsednika Skupštine.
„Podrška. Bila je čast sarađivati sa tobom kao predsednikom Skupštine. Ponosan sam na zajedničke uspehe ostvarene na dobrobit građana. Nastavljamo borbu za pravedniju i bogatiju Crnu Goru“, napisao je Milatović na Tviteru.
I ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić reagovao je na smenu Bečića
„Aleksa Bečić je sjajno podsetio zašto smo 30. avgusta pobedili, a potom zalaganjem i rezultatima ostavili 30-godišnji „rad“ prethodnika u male. To be continued“, napisao je Spajić na Tviteru.
21:02 07.02.2022
Milačić: Borba za 30. avgust tek počela, Bečića smenio organizovani kriminal sa izdajnicima iz Ure
Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini, poručio je posle razrešenja predsednika parlamenta Alekse Bečića da je borba za 30. avgust tek počela.
"Aleksa, neka ti bude na čast i ponos što te smenio organizovani kriminal sa izdajnicima iz Ure. Borba za 30. avgust je tek počela. Neka je na sramotu onima koji su večeras glasali ali i onima koji ruše 30. avgust maltene od prvog dana", napisao je Milačić na Tviteru.
20:57 07.02.2022
Miloš Konatar, poslanik URA u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
URA: Prioritet manjinska vlada, razgovori mogu i sutra, a ako nema podrške - idemo na izbore /video/
20:31 07.02.2022
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Smenjen Aleksa Bečić
19:33 07.02.2022
Bečić: Apsurdno je tražiti smenu predsednika parlamenta
Predsednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je da nije sporno što je inicijativa došla od opozicije.
„Ali nije mi jasno zašto nije bilo jedne rečenice: „Kolega Bečiću, našli smo podršku i u redovima većine, u onima koji su nas pobedili 30. avgusta i prosto hoćemo zbog tih političkih kalkulacija da Vas smenimo““, naveo je Bečić.
On je kazao da navodi u predlogu za njegovo razrešenje nisu utemeljeni.
Rekao je da je apsurdno tražiti smenu predsednika parlamenta jer se nije postigla dvotrećinska većina oko potrebnih pitanja i nije došlo do deblokade pravosuđa.
„Ova sednica je pokazala ono što sam i ja i moja partija ukazivali ranije, a tek će dani pred nama potvrditi ono što ste imali prilike da čujete“, rekao je Bečić.
On je poručio da je ponosan na rezultate postignute dok je bio na čelu parlamenta.
„Ponosan sam što sam prvi izabrani javni funkcioner nakon istorijske pobede 30. avgusta“, rekao je Bečić.
Rekao je da je ponosan i na Sporazum iz septembra 2020. i da je veći deo njega nastao u njegovom kabinetu u prostorijama Demokrata.
„Vidimo se na sudu naroda, on se ne može izbeći“, zaključio je Bečić.
19:22 07.02.2022
Završena je rasprava. Sledi izlaganje predsednika parlamenta Alekse Bečića, a posle toga pauza i glasanje.
19:16 07.02.2022
Nimanbegu: Vlada je verovatno pala na Cetinju
Lider Force Genci Nimanbegu rekao je da je padom Vlade, pala cela koalicija.
On je rekao da je ova Vlada verovatno pala na Cetinju, koje, kako je rekao, svima mora biti upozorenje.
Genci Nimanbegu - Sputnik Srbija
19:14 07.02.2022
Slaven Radunović - Sputnik Srbija
19:14 07.02.2022
Radunović poručio Milačiću da ne proziva DF
U odgovoru na poziv Marka Milačića, Slaven Radunović je rekao da DF ne treba niko da proziva i poziva na proteste i da kada DF odluči da ode na proteste to će znati Crna Gora.
18:27 07.02.2022
Milačić: Ovo je klasični prevrat, politička korupcija i izdaja, moramo da se pobunimo
Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić izjavio je u raspravi da je reč o klasičnom prevratu.
„Kada delovi parlamentarne većine ruše vlast sa opozicijom, to se zove politička korupcija i izdaja. Mi više nemamo parlamentarnu većinu od 30. avgusta, ovo je samo dodatak“, rekao je Milačić i dodao da sa GP URA više nema razgovora.
Milačić je pozvao građane da se pobune.
„Pozivam sve u Crnoj Gori da se na dostojanstven i miran način pobune. Ako to ne uradimo, bolje da nas nema. Ovde se brane obraz, čast, Ustav. Brani se Crna Gora od izdaje“, poručio je Milačić.
Pozvao je DF i SNP da pozovu narod na ulice.
„Šta čekamo?“, pitao je Milačić.
Marko Milačić - Sputnik Srbija
18:20 07.02.2022
Božena Jelušić: Nije primereno da nas optužuju
Poslanica GP URA Božena Jelušić rekla je da ima dugo iskustvo borbe protiv DPS-a.
„Nije primereno da nas optužuju za nešto što nije istina. Vaše je da proverite, ako se usvoji taj model, ali nije da na ovaj način optužujete pre nego što ste bilo što od toga videli. Crnoj Gori neće svanuti pre nego se vlast nekoliko puta ne promeni na izborima“, izjavila je Jelušićeva.
Smisao GP URA je, kako je kazala, da Crnoj Gori bude bolje, čak i ako njega ne bude.
Rekla je da njihovoj grupaciji crkva ništa nije pomogla, a da je pomogla DF-u i možda Demokratama.
„U decembru se niste brinuli što gubimo naše glasove, tako nemojte ni sad“, poručila je Jelušićeva.
Božena Jelušić - Sputnik Srbija
18:11 07.02.2022
Krapović: Na sceni je otvorena politička izdaja i prodaja glasova
Dragan Krapović (Demokrate) rekao je da će Bečić biti smenjen zato što je politički problem novoj koaliciji.
Kazao je da se to, u kontekstu pobede na poslednjim parlamentarnim izborima, zove izdaja.
„Nemamo nameru da isključujemo bilo koga iz političkih tokova, ali jeste da bivši režim držimo u opoziciji, dok građani ne kažu drugačije. Na sceni je otvorena politička izdaja i prodaja glasova i svako ko to nije detektovao je politički slep ili nepismen“.
"Znamo svi sa kime će da menjaju Bečića, ali neću sad o tome", rekao je Krapović i dodao da mu taj nije ni do kolena.
Dragan Krapović - Sputnik Srbija
18:05 07.02.2022
Bečić: Snažno sam se zalago za izmenu Poslovnika
Predsednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je da se snažno zalagao da izmeni Poslovnik i da jedno potpredsedničko mesto bude zagarantovano za poslanika iz manjinskih stranaka.
„Nakon toga smo čuli da je to usvojeno kao amandman Bošnjačke stranke. Dana 23. decembra 2020. godine grupa od pet poslanika, predstavnika pet poslaničkih klubova parlamentarne većine podnela je izmene i dopune Poslovnika, a za ovlašćenog predstavnika ovlastila je Moma Koprivicu“, naveo je Bečić.
On je saopštio da je u tom predlogu predložena i normirana norma koja omogućava da jedno potpredsedničko mesto pripadne nekom iz manjinskih partija.
„Razmatrali smo taj akt 28. decembra, došao je amandman BS-a kojom su tražili da taj potpredsednik bude iz reda manjinske partije koja je najviše glasova osvojila na parlamentarnim izborima. Međutim, imajući u vidu da poslanici BS-a nisu prisustvovali kad se glasalo o predlogu akta, nije ni razmatran njihov amandman već je prihvaćeno ono što je bilo stanovište predlagača da potpredsednik Skupštine iz manjinskih partija bude onaj koga predlože svi poslanici koji dolaze iz manjinskih partija“, rekao je Bečić.
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija
17:43 07.02.2022
Bulatović odgovorio Ibrahimoviću: Ja crtam metu? Ja sam mete skidao
Predrag Bulatović je u polemici sa Ervinom Ibrahimovićem rekao da su u predreferendumskoj kampanji njega u Rožajama nazivali „vođa četnika“.
„Sada u aluzijama neko crta metu nekome. Ja crtam metu? Ja sam skidao mete“.
On je pitao Ibrahimovića hoće li ući u manjinsku Vladu, ako u njoj budu Demokrate i Demos, „oni koji ne budu na crnoj listi Gabrijela Eskobara“.
Prethodno je Ibrahimović poručio da se ne crtaju mete manjinama i da se ne podižu tenzije.
17:33 07.02.2022
Koprivica: Narode, ustaj protiv izdajnika, protiv političke korupcije
Momo Koprivica (Demokrate) izjavio je da se formira manjinska vlada i da je Bečić prepreka tome, zato se traži njegova smena.
Kazao je da se fingiraju razgovori u okviru vladajuće većine i to potvrđuje prepiska sa Vajber grupe GP URA, u kojoj su navodili da im Bečić smeta zbog pravljenja većine sa DPS-om.
„Sve je to prekrajanje izborne volje… Sve zakulisne dogovore o novoj većini narod ima pravo da poništi, jedini put za izlazak su izbori i ključevi demokratije su u rukama građana“.
On smatra da smena predsednika Skupštine, nije smena jednog lidera, nego je razdruživanje parlamenta od volje naroda.
„Danas parlament prestaje da reflektuje volju naroda, a počinje da služi interesnim grupama“.
„Narode, ustaj protiv izdajnika, protiv političke korupcije“, zaključio je Koprivica.
Momo Koprivica - Sputnik Srbija
17:24 07.02.2022
Ibrahimović: Nova većina – to je realnost
Potpredsednik parlamenta Ervin Ibrahimović rekao je da je sa Bečićem imao izvanrednu saradnju, i da nijedan poslanik njegove partije nije remetio rad parlamenta.
„Mi ovde nismo ni protiv koga usmereni, ne krijemo se od nikoga, imao sam obavezu da podržim inicijativu za razrešenje predsednika Skupštine, sve drugo bi bilo skrivanje iza nekog drugog. Pridružujem se da je vodio Bečić dobre sednice. Ali pričamo o stvaranju neke nove većine. I to je realnost“, rekao je Ibrahimović.
Ervin Ibrahimović - Sputnik Srbija
17:13 07.02.2022
Predrag Bulatović: Kako će da nas pomiri partija sa tri poslanika?
Predrag Bulatović (DF) rekao je da nema nijednog razloga za smenu Bečića i da se ne može reći da on nije evropski političar.
„Smiješno mi je naprosto da Aleksa Bečić nije evropski političar, nađite nešto kreativnije“, rekao je Bulatović.
On je kazao da je Bečić jedini pokrenuo parlamentarni dijalog, „osporavan upravo od onih koji će da formiraju manjinsku vladu“.
Rekao je da je Bečić dobio glasove Bošnjačke stranke, izvršio izmene Poslovnika, omogućio zastupljenost manjina i žena na potpredsedničkim mestima što nije bilo za vreme DPS-a.
„Gospodine Ibrahimoviću, ostavite DPS, razmislite koje odluke donosite, sve sam mogao shvatiti ali i ne da će gospodin Ibrahimović staviti potpis za smenu Bečića... Mi želimo i nakon ove smene da se vidi ko ne želi dijalog. Kako će da nas pomiri partija sa tri poslanika? Nije Crna Gora 81 poslanik jer ima ljudi koji nisu izašli na izbore... Da vidimo ko ne želi dogovor i zašto ne želi dogovor“, rekao je Bulatović.
On je naveo da mogu postojati samo politički razlozi za smenu Bečića.
„Da se unutar parlamentarne većine obnovi dijalog i da se kaže: „Gospodine Bečiću, počinjemo ispočetka i Vaša funkcija je u raspodeli““, kazao je Bulatović.
Rekaoje da nije reč ovde o manjinskoj vladi, nego koalicionoj.
„Ako GP URA napravi manjinsku vladu, njom će se izneveriti volja građana. Ako Abazović uradi ovo što je namerio, neće biti ni političar ni državnik, niti opozicionar. Nagledao sam se ja onih koji su sa DPS-om orali“.
On je pozvao na dijalog i DPS da ne radi „destrukciju“ koju je namerila.
„Za sve je potreban dijalog i za 49 i 54. Aleksa Bečić nije za to kriv“.
On je poručio Abazoviću da nema pomirenja kako je on namerio, već je potreban dijalog.
Poručio je da sa DPS-om ne daju podršku, „ako su krenuli u manjinsku vladu, da ne računaju na DF“.
Predrag Bulatović - Sputnik Srbija
17:08 07.02.2022
Andrija Popović (Liberalna partija)
Andrija Popović iz Liberalne partije je rekao da je najveća zamerka Bečiću što je iz političkih i partijskih razloga zaustavio evropske integracije Crne Gore.
„Bez obzira na pojedine lične konflikte sa Bečićem, koji su uobičajeni u parlamentarnoj demokratiji, smatram da je naročito u poslednje vreme tehnički korektno vodio Skupštinu uz neke manjkavosti na polju međunarodne saradnje poslanika, zloupotrebe Parlamentarnog kanala, itd“, naveo je Popović.
On je kazao da bi voleo da Bečića nasledi neka od poslanica.
„Mnogo su mudrije, suptilnije od nas poslanika, da se ponovi situacija iz 2001. godine, kada je poslanica Vesna Perović iz Liberalnog saveza vrlo uspešno vršila funckiju predsednice parlamenta“, poručio je Popović.
Andrija Popović - Sputnik Srbija
17:00 07.02.2022
Posle uvodnih izlaganja počela je rasprava
16:56 07.02.2022
Miloš Konatar (URA): DPS se neće vratiti na vlast, ali moramo sarađivati sa svima
Poslanik GP URA Miloš Konatar izjavio je da je koalicija „Crno na belo“ ponudila koncept evropske i manjinske vlade jer smatraju da je Crnoj Gori neophodno poverenje, nastavak ekonomskih reformi i ubrzanje na evropskom putu.
„Želimo da se nastavi odlučna borba protiv korupcije i kriminala“, poručio je Konatar.
Rekaoje da u Crnoj Gori ne postoji luksuz da postoji bilo kakva blokada u saradnji između Skupštine i Vlade.
„Bili smo korektni i jasni, rekli smo da tražimo podršku za formiranje manjinske vlade i u toj vladi neće biti DPS-a. DPS se neće vratiti na vlast, iako deo kolega želi sa time manipulisati i predstaviti to kao izdaju izborne volje građana. Ali, mi moramo sarađivati sa svima, bez obzira ko bude u toj vladi, jer ako hoćemo da mirimo Crnu Goru, moramo sa svima sarađivati za dobro Crne Gore“, rekao je Konatar.
On je poručio da pad Vlade nije bio nikakva apokalipsa, a da to neće biti ni smena Bečića.
„Izabraćemo novog predsednika ili predsednicu Skupštine, koji ili koja će efikasno sarađivati sa Vladom koja će se, nadam se formirati“, reako je Konatar.
Naglasio je da samo uz snažnu saradnju parlamenta i Vlade može da se napravi ključni korak ka EU.
„Za one koji pokušavaju manipulisati građanima o nekim novim koalicijama i izdaji, evo ekskluziva novi predsenik ili predsednica skupštine neće biti iz DPS-a, ali mora raditi sa svima, pa i sa DPS-om i opozicijom“, kazao je Konatar.
On je rekao da nikada nije mislio da Bečić stoji iza sajta Izdaja.me.
„Ali sam smatrao da je, kao predsednik Skupštine, odgovoran i da je imao obavezu da zaštiti poslanike“, naveo je Konatar.
Konatar je naveo da se danas ovdje razdvajaju putevi Demokrata i GP URA, ali je siguran da će i Dritan Abazović i Aleksa Bečić obavljati važne državne funkcije i da treba tražiti nove mostove saradnje, zbog građana.
Miloš Konatar - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala