- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vlada odobrila nacrt sporazuma o razmeštanju beloruskog humanitarnog kontingenta u Siriji

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaMihail Mišustin
Mihail Mišustin - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Ruska vlada je odobrila nacrt sporazuma o raspoređivanju humanitarnog vojnog kontingenta Belorusije u Siriji. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.
Prethodno je ruski premijer Mihail Mišustin naložio Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da održe pregovore i potpišu sa Belorusijom sporazum o saradnji u pružanju humanitarne pomoći Siriji.
„Odobriti nacrt sporazuma vlade Rusije i vlade Republike Belorusije o saradnji u oblasti pružanja humanitarne pomoći Sirijskoj Arapskoj Republici, koji je podnelo Ministarstvo odbrane Rusije, usaglašen sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije i drugim zainteresovanim federalnim organima izvršne vlasti, Vrhovnim sudom Ruske Federacije, Istražnim komitetom Rusije i prethodno razrađenim sa beloruskom stranom“, navodi se u nalogu koji je ruski premijer potpisao 3. februara 2022. godine.
U dokumentu se dodaje da je „rusko Ministarstvo odbrane zaduženo da zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije obavi pregovore sa beloruskom stranom i da nakon postizanja sporazuma potpiše pomenuti sporazum u ime ruske vlade, odobravajući da se u priloženi nacrt unesu izmene koje nisu od suštinske prirode“.
Sporazum reguliše pitanja u vezi sa učešćem beloruskog vojnog kontingenta u pružanju humanitarne pomoći Siriji.

Prema nacrtu dokumenta, „beloruski vojni kontingent je uključen u realizaciju aktivnosti isključivo u humanitarne svrhe van zone borbenih dejstava“. Tokom boravka u Siriji, beloruski vojni kontingent se raspoređuje na lokacijama ruske vazduhoplovne grupe.

„Uzimajući u obzir zvanični poziv vojno-političkog rukovodstva Sirije upućen beloruskoj strani, učestovati u misiji pružanja humanitarne pomoći na sirijskoj teritoriji, upućivanjem u tu svrhu beloruskog vojnog kontingenta u Sirijsku Arapsku Republiku“, navodi se u nacrtu sporazuma.
Ulica u razrušenoj Palmiri u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Sedam tona humanitarne pomoći od Rusije za Siriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala