- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosatom“ planira da izgradi nuklearnu elektranu specijalno za „Gasprom“

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLogo ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom"
Logo ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Ruska kompanija „Rosatom“ planira da specijalno za „Gasprom“ izgradi nuklearnu elektranu koja će napajati gasnotrasportni sistem, saopštio je ruski list „Komersant“ pozivajući se na izvor iz jedne od kompanija.

„Rosatom počinje da analizira mogućnosti ‘Gasproma’ kako kako da prebaci sistem za transport gasa sa gasnih turbina na električne sisteme. Postoji verovatnoća da će za njihovo napajanje morati da se sagradi nuklearna elektrana u Zapadnom Sibiru. Transport gasa za izvoz po severnom koridoru, pomoću električne energije, omogućiće ‘Gaspromu’ da smanji emisiju ugljenika u skladu sa naporima EU za njegovom regulacijom“, piše ruski list.

Prema podacima lista „Komersant“, pitanje o prelasku agregata velike snage, do 25 megavata, predviđenih za transport gasa na električni pogon pomoću nuklearne elektrane razmatrano je u novembru 2021. godine na sastanku kolegijuma naučno-tehnološkog saveta „Rosatoma“. Tada je odlučeno da se pripremi predlog o korišćenju nuklearne elektrane za transport gasa u okviru sporazuma o saradnji „Rosatoma“ i „Gasproma“.
U Evropskoj uniji se od 2026. godine uvodi prekogranični porez na ugljenik, a koji se za sada ne odnosi na gas. Prema podacima lista, najočigledniji kandidat za prelazak na električne pogone je severni gasovod koji je orijentisa na izvoz u Evropu, preko kojeg gas iz Jamala dolazi do gasovoda „Severni tok“. Kompresori „Gasproma“ trenutno uglavnom rade pomoću gasnih turbina, a zamena gasa na nuklearnu energiju će omogućiti da se smanje emisije CO2 i povećaju intervali za remont opreme.
Prema podacima lista, izgradnja nove nuklearne elektrane u Zapadnom Sibiru specijalno za transport gasa je jedna od mogućih varijanti.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
RUSIJA
Rusija pravi eksperimentalni nuklearni reaktor kakav se gradi jednom u 50 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala