- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin Makronu: Pitajte svoj narod da li želi da ratuje sa Rusijom

© REUTERS / POOLPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Rusija neće dozvoliti Ukrajini da pokuša da vrati Krim vojnim putem, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.
„Kategorički smo protiv širenja NATO-a novim članicama na istoku, jer to predstavlja zajedničku pretnju za nas – dalje širenje NATO-a prema našim granicama“, rekao je Putin.
„Ne krećemo se mi ka NATO-u, već se NATO kreće ka nama. Stoga, govoriti da se Rusija ponaša agresivno, u najmanju ruku ne odgovara zdravoj logici“, konstatovao je predsednik.
On je objasnio zašto je mogući prijem Ukrajine u NATO toliko opasan.
„Postoji problem: evropske zemlje, uključujući Francusku, smatraju da je Krim deo Ukrajine, a mi smatramo da je deo Ruske Federacije. I ako se preduzmu pokušaji da se ova situacija promeni vojnim putem, a u doktrinarnim dokumentima Ukrajine propisano je: a) Rusija je protivnik, b) povratak Krima vojnim putem je moguć. Zamislite da je Ukrajina članica NATO-a. Član 5 nije ukinut, naprotiv, gospodin Bajden je nedavno rekao da je član 5 apsolutni imperativ i da će se poštovati. To znači da će doći do vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a... da li treba da se borimo protiv NATO-a?“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Ruski predsednik je dodao da postoji i drugi deo pitanja: „Da li vi želite da se borite sa Rusijom?“
„Pitajte svoje čitaoce, gledaoce, korisnike internet resursa: da li želite da Francuska ratuje sa Rusijom? E, tako će i biti. Naša zabrinutost diktirana je i pitanjima koja se odnose na zajedničku evropsku bezbednost“, zaključio je predsednik Rusije.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Putin na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
Putin: Ne možemo da zatvaramo oči pred činjenicom da NATO smatra Rusiju svojim protivnikom /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala