- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Petosatni razgovor Putina i Makrona: Moskva i Pariz dele zabrinutost o evropskoj bezbednosti

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron na pregovorima u Kremlju
Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron na pregovorima u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, sastali su se u Kremlju. Razgovori su završeni posle više od pet sati. Lideri su započeli sastanak u četiri oka, a zatim nastavili razgovor za radnom večerom. O rezultatima pregovora nameravaju da saopšte na konferenciji za novinare.
Na početku sastanka Putin je izjavio da se nakupilo mnogo pitanja koja treba da se razmatraju u direktnom formatu, iako se kontakti nisu prekidali.
On je dodao da Rusija i Francuska imaju zajedničku brigu o tome šta se dešava u oblasti bezbednosti u Evropi.
„Vidim koliko napora Makron ulaže za rešavanje unutarukrajinske krize i drugih bezbednosnih problema i drago mi je što imam priliku da lično o tome razgovaram sa njim“, rekao je Putin.
Ruski predsednik zahvalio je francuskom kolegi na učešću njegove zemlje u razvoju principijelnih odluka u oblasti evropske bezbednosti i ukazao na napore Pariza da reši ukrajinsku krizu.

„Shvatam da delimo zabrinutost o tome šta se dešava u oblasti bezbednosti u Evropi i želim da vam zahvalim na činjenici da je Francuska uvek bila veoma aktivna u razvoju političkih odluka u ovoj oblasti“, rekao je on.

Sa svoje strane, francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da je neophodno da se u pitanju bezbednosti svi ponašaju odgovorno i da je dijalog neophodan.
Prema njegovim rečima, ukrajinsko pitanje je veoma važno. Razgovaraćemo o njemu i o drugim temama, nadam se da ćemo uspeti da pronađemo odgovor za celu Evropu, istakao je francuski lider tokom razgovora sa Putinom.

„Mislim da današnji razgovor može da pokrene put deeskalacije. Moramo da pronađemo zajednički odgovor koji će omogućiti da se izbegne rat“, ocenio je Makron.

Dijalog sa Rusijom osiguraće bezbednost u Evropi

Istovremeno, Makron je kao glavno sredstvo za postizanje stabilnosti i bezbednosti u Evropu nazvao dijalog sa Moskvom.
„Tokom proteklih razgovara nekoliko puta smo razmenjivali mišljenja telefonom i uprkos krizi, uspeo sam da razgovaram i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u vezi sa tom zemljom, kao i da koordiniram sa mnogim evropskim saveznicima, Britancima, Amerikancima, Kanađanima“, naveo je francuski lider.
Prema njegovim rečima, današnji pregovori u Kremlju pokrenuće deeskalaciju situacije oko Ukrajine.
Kako kaže, „kritična situacija u Evropi danas izaziva našu zabrinutost“. Postavili smo temelj za pravi i otvoreni dijalog 2019. godine“, dodao je Makron, podsećajući i na razgovor sa Putinom u rezidenciji francuskog lidera u tvrđavi Breganson i u Sankt Peterburgu i drugim mestima.
„Mislim da je dijalog sada aktuelniji nego ikada. Neophodan je, jer će samo dijalog omogućiti da se osigura bezbednost i stabilnost na evropskom kontinentu“, objasnio je predsednik, dodajući da je zato potrebno da svi budemo odgovorni.
Francuski predsednik je primetio da se današnji susret sa Putinom odvija na 30. godišnjicu obnavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Francuske. S tim u vezi, naveo je da Pariz gaji velike nade u pogledu bilateralnih odnosa u oblasti kulture i nauke.
„Nadamo se nastavku Trijanonskog dijaloga i jačanju saradnje u ekonomskim pitanjima, dodao je Makron.
Očekuje se da razgovori budu dugi i da se završe zajedničkom pres-konferencijom Putina i Makrona.
Kako je ranije izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, napetost u Evropi zbog situacije oko Ukrajine i bezbednosnih garancija tema je koja će dominirati na sastanku predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona.
Do posete francuskog lidera dolazi u atmosferi optužbi Zapada na račun Rusije da namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako tvrde zapadni mediji i političari, na granici koncentrisala veliki broj vojnika.
Zvanična Moskva je nebrojeno puta demantovala te optužbe, ističući da su potpuno neosnovane i da predstavljaju izgovor NATO-u da razmešta dodatnu vojnu tehniku i ljudstvo u blizini ruskih granica.
Video-konferencija predsednika Rusije i Francuske Vladimira Putina i Emanuela Makrona - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Putin treći put za nedelju dana razgovarao sa Makronom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala