- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Osamdeset godina od stradanja Srba Drakuliću, Motikama i Šargovcu

CC0 / Pixabay / Zapaljene sveće u crkvi
Zapaljene sveće u crkvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Danas se obeležava 80 godina od stradanja više od 2.300 Srba koje su 1942. godine ustaše svirepo pobile u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.
Pripadnici fašističke NDH su 7. februara 1942. godine, u samo jednom danu, na svirep način bez ispaljenog metka ubile su nevine srpske civile u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 dece.
U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija juče je služena liturgija u okviru obeležavanja godišnjice pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima.
Liturgiji su prisustvovali potomci žrtava ustaškog pokolja, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te stanovnici Drakulića i okolnih sela.
Nakon liturgije služen je pomen za ubijene Srbe kod Spomen Kosturnice u Drakuliću.
Pomenu je prisustvovao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Dodik je istakao da će o ovom strašnom zločinu nad Srbima bez ispaljenog metka biti snimljen film.
"Moram da vas obavestim da je u toku razrada i priprema jednog dokumentarno-igranog filma koji bi trebalo da prikaže stravičnost ovih događaja i da to prenese mladim generacijama. Smatramo da je to najbolji mogući način. To će raditi profesionalci, ima različitih interesa. Što se tiče finansiranja, vidjećemo", rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da je u pitanju bio ustaški plan koji je podrazumevao jednu trećinu pobiti, jednu raseliti, a jednu prevesti u drugu veru, što su predano radili od samog početka.
„Činjenica da su to počinili ljudi koji su tada živjeli u susjedstvu ili zajedno sa Srbima još značajnije ukazuje na tragičnost tog događaja. Žao mi je što zločinci nisu odgovarali, što je komunistički sistem, smatrajući da treba da pomjeri narode i nacije na prostoru bivše Jugoslavije, bio spreman da se odmakne od takvih zločina i da se to ne procesuira. To je još jedan dodatni zločin ali mislim da mi, ova savremena generacija moramo da damo odgovore na sva ta pitanja“, poručio je Dodik.
Dodik je istakao da nije dovoljno samo se sjećati već da je veoma važno da mlađe generacije spoznaju način i okolnosti u kojima se sve to desilo, a posljednjih godina se upravo na tome radi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala