- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka ministarka: Scenariji „gori po Ukrajinu“ od tenkovskog napada

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Prekid isporuka energenata iz Rusije u Ukrajinu u slučaju eskalacije situacije bio opasniji za Kijev od tenkovskog napada, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok tokom radne posete Ukrajini.
„Nemačka finansijski daje veliki doprinos bezbednosti Ukrajine. Napad je moguć ne samo na vojnom planu, već i sajber-napad, prekid isporuka energenata. To je gore od tenkovskog napada“, saopštila je Berbokova na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom u Kijevu.
Prema njenim rečima, Berlin je da stavio do znanja da se zalaže za bezbednost te zemlje, njen suverenit i bezbednost ukrajinskog naroda.

Nemačka je, kako kaže, spremna da plati visoku ekonomsku cenu zarad bezbednosti Ukrajine. Zbog zbog toga smo, kao partneri, spremni na sve scenarije, što bi povuklo ogromne posledice na ekonomskom planu, dodala je ministarka.

„Učinićemo sve da sprečimo dalju eskalaciju. Zajednički smo pripremili brojne oštre mere protiv Rusije u slučaju eskalacije, te sankcije su bez presedana i dogovorene sa svim partnerima“, objasnila je ona.
Ministarka je navela da Nemačka pomno prati kretanje ruskih snaga pored ukrajinskih granica, kao i vežbe koje se odvijaju, ali da se ne bavi spekulacijama.
Istovremeno, šefica nemačke diplomatije smatra da je Moskva ta koja mora da doprinese deeskalaciji situacije oko Ukrajine.
U suprotnom, uslediće ozbiljne sankcije, a da će Zapad biti spreman da preuzme deo štete tih ograničenja, upozorila je ona.
„Zajedno sa NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama predali smo pisane odgovore Rusiji koji stavljaju do znanja da je odgovornost na strani Moskve i da ona mora da smiri situaciju“, podsetila je Berbokova, dodajući da je ta situacija „vrlo ozbiljna“.

Kuleba: Pronašli smo rešenje oko isporuka oružja Ukrajini

Sa svoje strane, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je sa nemačkom koleginicom razgovarao o isporukama oružja Ukrajini. Kako kaže, strane imaju različite poglede na to pitanje, ali su uspele da pronađu „nacrt rešenja“ za njega.
„Veoma je važno što smo danas, reći ću diplomatski, razgovarali ne samo o tome šta Nemačka ne može da učini i određenih razloga, već i o tome šta može da učini i šta namerava da uradi za podršku Ukrajini konkretno u toj oblasti odbrane i bezbednosti“, saopštio je ministar, dodajući da su „postignuti neki dogovori“.

Mislim da smo danas pronašli zajednički jezik i nacrt rešenja – sada ćemo čekati potez nemačke vlade, naglasio je Kuleba, istovremeno ne navodeći kakvi su konkretno dogovori postignuti sa nemačkom stranom.

Kijev ima svoje „crvene linije“ oko Donbasa

Istovremeno, rekao je da je izvestio nemačku ministarku o „crvenim linijama“ Ukrajine u pitanju rešavanja sukoba u Donbasu od kojih, kako kaže, Kijev ni pod kojim okolnostima neće odstupiti.
Među „crvenim linijama“ naveo je da Kijev neće napraviti nikakve kompromise u pogledu teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, kao i da neće stupiti u direktan dijalog sa takozvanom „Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom“.
„Treća stvar, naglasio sam da će ukrajinski narod uvek biti jedini izvor odluka u vezi sa spoljnom politikom naše države, njenim pravcima i niko nikada neće moći da nam nameće kuda da se krećemo i šta da radimo u spoljnoj politici“, naglasio je Kuleba.
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je 7. i 8. februara u radnoj poseti Ukrajini.
Ranije je ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht saopštila da je Berlin na strani Kijeva, ali da isporuke oružja ne mogu da doprinesu prevazilaženju konflikta.
Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
Novi nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
RUSIJA
Nemački kancelar obećao: Zajednički odgovor Zapada u slučaju eskalacije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala