Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najsavremeniji lek protiv korone stigao u Srbiju

© Tanjug / ZORAN ZESTICVMC Karaburma
VMC Karaburma - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u našu zemlju danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa Pakslovid.
Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen V.Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA odobrila upotrebu i promet ovog leka, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu list na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.
Lek Pakslovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovid-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.
Srbija je krajem prošle godine među prvima zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.
Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tada istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek Pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala