- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je Rusija uvela red u Centralnoafričkoj republici

© AFP 2023 / Miguel MedinaAutomobil natovaren ljudima i njihovim stvarima u Centralnoafričkoj Republici
Automobil natovaren ljudima i njihovim stvarima u Centralnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Rusija je za godinu dana zavela red u Centralnoafričkoj republici, što Zapad nije mogao decenijama, saopštio je u intervjuu Sputnjiku ambasador ove afričke republike Leon Dodonu-Punagaza.

„Centralnoafrička republika je suverena država koja ima pravo da bira s kim će biti prijatelj. To je naše pravo. Sa Francuzima, Amerikancima i ostalima – koliko godina smo bili prijatelji i šta su oni uradili? A Rusija, za koliko vremena je zavela red? Za godinu dana? To što oni (Francuzi i Amerikanci) nisu uspeli decenijama, Rusija je uradila za godinu dana“, rekao je on.

Ambasador se zahvalio Rusiji što se odazvala pozivu za pomoć.
„Zahvalni smo Rusiji, jer je situacija bila užasna. Mogli ste da sedite, a da pred vama ubijaju vaše roditelje ili vašu porodicu. To je bilo nemoguće. Rusija je čula naš krik i došla u pomoć“, rekao je Leon Dodonu-Punagaza.
Podsetimo, vlasti centralnoafričke republike vode borbu sa pobunjenicima, između ostalog, uz podršku mirovne misije UN. Ambasador Rusije u Centralnoafričkoj republici Aleksandar Bikantov saopštio u intervjuu za Sputnjik da su vladine snage uspele da preuzmu kontrolu nad situacijom u zemlji. Zaslugu za to imaju i ruski instruktori koji se nalaze u republici. O njihovom boravku tamo obavešten je i SB UN.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2019
Centralnoafrička Republika: Nadamo se nastavku isporuka ruskog oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala