- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Turkovićeva zloupotrebila položaj; Niko neće snositi sankcije

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da niko neće snositi sankcije kojima je diplomatsko-konzularnim predstavništvima zapretila ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković za neisticanje zastave BiH.
Dodik ističe da je to kontinuitet zloupotrebe položaja i Ministarstva i ministra.
„Mislim da ljudi to sve više danas razumeju. Ona to smatra svojom prćijom već odavno. Jedino nadležno mesto za sprovođenje spoljne politike je Predsedništvo BiH, a ona tamo više ne dolazi niti može više da učestvuje kao kredibilna, niti kao izveštač“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.
Dodik je ocenio da propisivanje ovakve odluke više govori o nemoći, nego o moći.
„Ne znam šta sad ona hoće, da ambasadori nose u džepu zastavu i čim izađu iz auta da je rašire“, dodao je Dodik.

Cvijanović: Davno prošla vremena nasilnog nametanja

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da ministarka Bisera Turković i njoj slični još nisu razumeli da se na silu ništa ne može postići i da u Sarajevu treba da shvate da su davno prošla vremena nasilnog nametanja.
Reagujući na propis koji je donela ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, koji zaposlenima u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima nalaže upotrebu zastave, grba i himne BiH, a u protivnom sankcije, Cvijanović je kazala je da od „osobe koja prilikom poseta stranim državama zaobilazi ambasadore svoje zemlje srpske nacionalnosti ne želimo slušati lekcije“.
„Turkovićeva nije nadležna za kreiranje spoljne politike BiH, već je dužna da sprovodi politiku koju usaglasi Predsedništvo BiH“, izjavila je Cvijanović Srni nakon što je Turkovićeva potpisala odluku kojom preti sankcijama diplomatsko-konzularnim predstavništvima za neisticanje zastave BiH.
Napominjući da se Turkovićeva redovno u praksi ponaša kao ambasador Stranke demokratske akcije, a ne BiH, Cvijanović je rekla da prizivanje sankcija i širenje laži o sunarodnicima po svetu neće BiH učiniti prihvatljivijom za one koji u njoj žive.
Predsednica Srpske je istakla da je ambasador BiH u Švajcarskoj Boris Bronza pozvan na događaj dijaspore iz Republike Srpske u Švajcarskoj, da ga nije on organizovao, a da je tamo bio sa legitimnim predstavnicima institucija Srpske.
„Takođe, događaj nije organizovan u prostorijama Ambasade BiH, kako su pojedinci zlonamerno preneli, niti na nekoj drugoj lokaciji koja pripada BiH. To što nekome u Sarajevu smetaju simboli i obeležja konstitutivnog, u ovom slučaju srpskog naroda, najbolje govori o iracionalnoj mržnji, kao i o dubokim i suštinskim uzrocima nefunkcionalnosti BiH“, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da su vremena nasilnog nametanja određenih rešenja po volji samo jednog naroda davno prošla i što pre to u Sarajevu shvate, to će biti bolje i za BiH i za sve narode i građane koji u njoj žive.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
REGION
Dodik: Zakonom rešiti problem etiketiranja Srba kao genocidnog naroda
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
REGION
„Šta ona ima sa tim gde će Srbi da grade svoja obeležja?“: Dodik odgovorio Bakirovoj ministarki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala