- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Preminuo Peđa Vranešević, osnivač čuvene „Laboratorije zvuka“

© Foto : YouTube/RTS3 - Zvanični kanal, snimak sa ekranaPredrag Peđa Vranešević
Predrag Peđa Vranešević - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Predrag Peđa Vranešević, velikan novosadske muzičke scene, preminuo je danas u Novom Sadu u 76. godini, a tužne vesti potvrdila je porodica muzičara, prenose domaći mediji.
Predrag Peđa Vranešević, poznat je po muzičkoj grupi „Laboratorija zvuka“, koju je osnovao sa bratom Mladenom.
Kako prenosi Blic, on će ostati upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih.
Predrag Peđa Vranešević je rođen 27. maja 1946. u Novom Sadu, a tokom karijere snimio je muziku za više od sto pozorišnih predstava i više od dvesta filmova i televizijskih serija.
Kao student arhitekture u Beogradu bio je član grupe „The best nothing“ i tada je nastupio na prvoj beogradskoj Gitarijadi, koja je održana na Sajmištu.
Po povratku u Novi Sad radio je kao filmski kritičar u „Indeksu“, a kao filmski urednik na „Tribini mladih“.
Bavio se i konceptualnom umetnošću u grupi „KOD“ s kojom je nastupio na Sedmom bijenalu mladih umetnika u Parizu (1971). U londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti imao je pet nastupa, u avgustu 1984. godine, gde je izveo svoj muzičko-scenski spektakl „Uzjahati konje Svetog Marka“, preneo je Blic.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala