- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko upozorava: Ko nagazi „crvenu liniju“ Moskve i Minska – dobiće šta mu sleduje!

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poručio je da će ruska i beloruska vojska zajednički odgovoriti ako Kijev pokrene rat u Donbasu ili krene da ratuje protiv Minska ili Moskve. Kako kaže, Kijevu su saopštene „crvene linije”, a ukoliko ih pređe, dobiće odgovor.
Lukašenko je u intervjuu za Jutjub kanal „Solovjov lajv“ upozorio da bi, u slučaju da ukrajinske vlasti započnu rat u Donbasu, beloruska vojska postupila „isto kao i ruska“. Na pitanje da li bi to bio zajednički odgovor Moskve i Minska, beloruski lider je odgovorio: „Naravno“.

„Slušajte, mislite da se šalimo na južnoj granici danas? Ne moram ja da vam objašnjavam“, prokomentarisao je Lukašenko mere koje se preduzimaju u zemlji za jačanje granice sa Ukrajinom i zadataka koje se izvode u februaru tokom rusko-beloruskim zajedničkih vojnih vežbi.

On je takođe naveo da je krajem januara Minsk presreo ukrajinsku bespilotnu letelicu koja je narušila državnu granicu kada je izviđala područje gde se koncentrišu ruske i beloruske snage u okviru zajedničkih vežbi.

Znamo odakle je doleteo, videli smo njegovu celu rutu – to je bio ukrajinski dron, naglasio je predsednik, dodajući da će Minsk oštrije reagovati na provokacije Kijeva.

Na pitanje da li su belorusko-ruske zajedničke vojne vežbe usmerene protiv Ukrajine, beloruski predsednik je odgovorio da ukoliko bude potrebno, onda će biti i protiv Ukrajine i protiv NATO-a. On je objasnio da će tako biti ako „neko pokuša da ide dalje od incidenta sa dronom sa teritorije Ukrajine“.

O „crvenim linijama”

S tim u vezi, šef beloruske države je podsetio da su Moskva i Minsk izneli „crvene linije” Kijevu i da će dobiti odgovor ukoliko ih pređe. Istovremeno je izneo mišljenje da SAD guraju Ukrajinu u rat.
Lukašenko je napomenuo da je „predsednik Rusije sve uradio kako treba“ u pogledu Kijeva.

„Podržavam ga. Izneli smo 'crvene linije'. Ko nagazi 'crvenu liniju' – dobiće šta mu sleduje!“, naglasio je beloruski lider.

Upitan da li bi odgovor mogao da bude raketni udar na ukrajinsku teritoriju, Lukašenko je upozorio da odgovor ne bi bio „samo to“.
„Ako si povukao 'crvenu liniju', zbog čega si to učinio? Da je niko ne bi prešao“, istakao je Lukašenko.
Predsednik je takođe saopštio da Minsk neće isporučivati gorivo, mazivo i struju Ukrajini ako Kijev inicira zaoštravanje sa Moskvom.

„Ako krenu da ratuju protiv nas ili Rusije, prekinućemo sve isporuke – ne samo goriva i maziva, već i struje, zajedno sa Rusijom. Dakle, ratovaćemo, branićemo se“, dodao je.

Istovremeno, dodao je da se razočarao u ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog i nazvao ga "amorfnim", čovekom bez jake volje. Nekako se nakupilo, kaže Lukašenko. Kada je počeo otvoreno da izjavljuje: „Amerika smo mi“, a „Rusija i Belorusija su neprijatelji“, tada je već poludeo, konstatovao je beloruski lider.

O Saveznoj državi

Predsednik je upozorio da neće zatvarati oči pred onim što radi ukrajinsko rukovodstvo, ali da to ne ukida ekonomsku saradnju dve zemlje.
Kako kaže, Belorusija je generalno dobro postupala prema Ukrajini i snabdeva je istom količinom naftnih derivata kao i Rusija. Ukrajina je drugi partner Belorusije u trgovini u poslednjih godinu dana, dodao je.
On smatra da bi Ukrajina u narednih 15 godina mogla da postane saveznica Rusije i Belorusije i da uđe u sastav Savezne države.
„Znate da je Belorusija već tu. Mislim da su za Kazahstan nedavni protesti bili dobra lekcija. Ako govorite o roku od petnaestak godina, uveren sam da će Ukrajina biti u Saveznoj državi, ukoliko ne napravimo greške. Mislim da će se Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan takođe pridružiti iz ekonomske nužde“, ocenio je Lukašenko.
Podsetimo, Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o osnivanju Savezne države 8. decembra 1999. godine. Do 20. godišnjice potpisivanja ovog dokumenta formirana je radna grupa za izradu industrijskih smernica. Moskva i Minsk su ih zatim preformatirali u savezne programe za integraciju. Većina je isplanirana do 2025. godine, a neke do 2027. godine. I u Moskvi i Minsku više puta su naglašavali da saveznim programima nedostaju politička pitanja vezana za gubitak suvereniteta.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Putin o „crvenim linijama“: Saterali su nas do granice da nemamo više kuda!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala