- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Koje mračne tajne kriju zidine Mihajlovskog dvorca u Sankt Peterburgu /foto, video/

© Sputnik / Vladimir FedorenkoMihajlovski dvorac, Sankt Peterburg
Mihajlovski dvorac, Sankt Peterburg - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Mihajlovski dvorac je jedno od najtajanstvenijih mesta u Sankt Peterburgu. Sagrađen je po nalogu cara Pavla I (1754-1801), koji je u njemu živeo samo 40 dana. Ubijen je u ovom dvorcu koji je obavijen romantičnim i tragičnim tajnama i legendama.
Pavle je bio sin Petra III i Katarine Velike. Uvek se bojao da će neko pokušati da ga ubije. Živeo je u rezidenciji ruskih monarha u Zimskom dvorcu, ali je želeo da sagradi „bezbedan“ dvorac koji će biti okružen dubokim rovovima. Međutim, to mu nije pomoglo.
Nakon njegove smrti dvorac je napušten i postao je mračno mesto u kome posetioci i danas viđaju mračne senke i neobjašnjive pojave.
Radovi na izgradnji dvrca su počeli 1784. godine, a dvorac je završen 1800. godine.
U jednoj legendi o Mihajlovskom dvorcu se objašnjava kako je dobio crvenu boju fasade koja nije svojstvena za arhitekturu Sankt Peterburga. Prema predanju, Pavle I je prisustvovao balu na kome je bila i Ana Lopuhina kojoj je bio naklonjen. Prilikom plesa njoj je ispala rukavica koju joj je Pavle podigao. Veoma mu se dopala neobična crvena boja rukavice koja je podsećala na ciglu. Rukavicu je poslao arhitekti kako bi u toj boji napravio fasadu dvorca.
Međutim, dvorac Pavlu nije doneo ni mira ni sreće. Prema predanju, car je predosetio kakva će mu biti sudbina i jedne večeri, kada je odlazio sa večere prošaputao je: „Šta god da bude to se ne može izbeći“. I ubijen je.
© Sputnik / Oleg MakarovMihajlovski dvorac Pavla I, Sankt Peterburg
Mihajlovski dvorac Pavla I, Sankt Peterburg - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Mihajlovski dvorac Pavla I, Sankt Peterburg
Nakon njegove smrti dvorac je napušten, jer članovi carske porodice nisu želeli da žive u njemu. Mihajlovski dvorac je i danas jedno od najtajnovitijih mesta u Sankt Peterburgu koje privlači veliki broj turista koji se nadaju da će otkriti njegove tajne.
Jusupovski dvorac u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
Podkast
Dvorac u kome se dogodio jedan od najmisterioznijih zločina s početka 20. veka | Moja Rusija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala