- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako je drevna metoda spasila čoveka čija se krv pretvorila u belu masu nalik mleku

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaDobrovoljno davanje krvi
Dobrovoljno davanje krvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Lekari Univerzitetske bolnice u Kelnu opisali su izuzetno neobičan klinički slučaj koji se dogodio sa stanovnikom Nemačke 2019. godine. Pacijent star 39 godina primljen je u bolnicu sa teškom hipertrigliceridemijom, bolešću koju karakteriše visok nivo molekula triglicerida u krvi.
Drugim rečima, u njegovoj zgusnutoj krvi bilo je toliko masti da je postala kao mleko. Čovek je bio na ivici smrti.
Lekari obično leče hipertrigliceridemiju prečišćavanjem krvi, ili plazmaferezom, koja uklanja plazmu iz tela pacijenta, uklanja višak triglicerida (ili druge toksične komponente) i vraća čistu, filtriranu krv pacijentu. Međutim, kada su lekari isprobali taj pristup, njihova mašina za plazmaferezu je otkazala — gusta, masna krv ju je začepila. Dva puta.

Nezabeležen slučaj

Doktori ovo nikada ranije nisu videli. Ovaj slučaj bez presedana zahtevao je drugačiji pristup da bi se nekako smanjio ekstremni nivo masti u krvi čoveka.
Normalan nivo triglicerida u krvi osobe je manji od 150 miligrama po decilitru (mg/dL), dok je visok nivo između 200 i 499 mg/dL, a 500 mg/dLse smatra veoma visokim. Međutim, u ovom slučaju, nivo triglicerida kod pacijenta dostigao je 36 puta veoma visok nivo od oko 18.000 mg/dL.
Istraživači su izvestili da je pacijentu po prijemu u bolnicu bilo muka i da je povraćao, imao je i glavobolju sa poremećenom koncentracijom. Sve su to bili simptomi takozvanog hiperviskoznog sindroma, kod kog nenormalno zgusnuta krv može u težim slučajevima izazvati konvulzije i komu.

Puštanje krvi

Pošto plazmafereza ​​nije bila moguća, lekari su se okrenuli drevnoj, ali zaboravljenoj i sada diskreditovanoj metodi lečenja koja je praktikovana u tradicionalnoj medicini do 18. i 19. Veka — puštanju krvi.
Ova tehnika datira iz drevnog Egipta pre oko 3.000 godina i nekada je bila jedan od najčešćih oblika „lečenja“. Danas se na puštanje krvi uglavnom gleda kao na stari oblik pseudonauke. Ali to ne znači da ne može da se koristi u izuzetno retkim slučajevima — na primer, da bi se spasio život osobe čija je krv opasno zasićena mastima.
U jedinici intenzivne nege, lekari su muškarcu izvadili dva litra krvi, zamenivši je koncentratima crvenih krvnih zrnaca, plazmom i fiziološkim rastvorom. Funkcionisalo je, metoda je uspešno snizila nivo triglicerida kod pacijenta, a petog dana nije imao rezidualne neurološke simptome.
„Ako plazmafereza ​​ne može da se izvede zbog ekstremne hiperviskoznosti, naše iskustvo pokazuje da konvencionalna flebotomija sa izmenom tečnosti može biti efikasna alternativa. Prema našim saznanjima, ovo je prvi izveštaj koji opisuje ovu proceduru u savremenoj medicini“, naveli su lekari u izveštaju, objavljenom u žurnalu „Annals of Internal Medicine“.
Lekari su stanje čoveka objasnili njegovom gojaznošću. Pored toga, zbog insulinske rezistencije i genetske predispozicije za niz bolesti, morao je da uzima propisane lekove, ali to, prema njegovim rečima, nije uvek delovalo, što je pogoršalo situaciju.
Lekari spekulišu da je ovo stanje kod pacijenta možda u početku bilo uzrokovano ketoacidozom, koja se razvila u posebno težak slučaj. U vreme kada je lečenje započeto, pacijent je dobio samo jedan poen iznad vegetativnog stanja na Glazgovskoj skali kome, prenela je „Nacionalna geografija“.
Beli luk - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
DRUŠTVO
Jednostavan napitak od belog luka regeneriše organizam za sedam dana
Avokado - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
DRUŠTVO
Pet proizvoda za dug život
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Antibiotici mogu da izazovu halucinacije i psihičke tegobe: Upozorenje lekara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala