- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Britanski kontingent, Šesta flota u Jadranu: Šta se to sprema za BiH /video/

© ELVIS BARUKCICPripadnici EUFORA i BiH
Pripadnici EUFORA i BiH - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Britanski kontigent vojnika se u BiH redovno pojavljuje pred izbore, iako za to nemaju nikakva ovlašćenja, pod izgovorom da žele da spreče nemire. Međutim, pored njih, dođe i civilna ekipa obaveštajaca, koji su već dobro poznati čak i građanima, kaže politikolog prof. dr Nenad Kecmanović povodom najave Britanije da želi da pojača vojni angažman u BiH.
Evidentno je, kaže naš sagovornik, da se Amerika sve manje meša u prilike u BiH i da je to područje prepustila EU, odnosno Nemcima. Ipak, SAD ne žele da im prepuste svu kontrolu, te su svoje prste umešali i Britanci kao njihova produžena ruka na Balkanu.

„Britanci sada nastupaju u višestrukoj ulozi i bez obzira na međunarodno pravo, oni će poslati svoj kontingent vojnika u BiH, a za taj potez će imati i podršku zapadnih partnera. Zanimljivo je i kretanje 6. američke flote i njihovog nosača aviona u Jadranskom moru. To me je podsetilo na 1992. i na već početak rata u BiH. Alija Izetbegović je očekivao početak rata što pre i tada je ušla 6. flota u Jadran pa je on na više sastanaka govorio da intervencija počinje do 15. avgusta. Tako da ti manevri 6. flote uvek izazivaju velika očekivanja i pažnju, pa na kraju i strahove, kaže Kecmanović.

Međutim, on smatra da to nema velikog političkog značaja, jer mora da se postavi pitanje — šta bi to moglo da bude toliko važno i značajno da bi avioni morali da poleću sa nosača aviona. Ako bi se nešto i desilo, to se, prema mišljenju našeg sagovornika, rešava sa mnogo manjim snagama, jer treba da se podsetimo da se agresija na SR Jugoslaviju izvodila iz italijanske baze Aviano i da im nije bio potreban nikakav nosač aviona.

Apel za spas BiH — apel za spas njegovih tvoraca

Što se tiče najnovijeg „Apela za spas BiH“ čiji su potpisnici Stjepan Mesić, Bogić Bogićević i Vasil Tupurkovski, profesor Kecmanović navodi da ga je ta vest, pre svega, nasmejala, zbog toga što su ta trojica kumovala raspadu Jugoslavije. On podseća da je Mesić nakon raspada u Saboru rekao da je „misija obavljena i da Jugoslavije više nema“, Bogićević je u Sloveniji i Hrvatskoj dobio najviša državna priznanja, jer je podržao secesiju, a za Tupurkovskog kažu da je navodno posle svake sednice Predsedništva išao u američku ambasadu da ih informiše.

„Takva tri čoveka koja su učestvovala u rušenju Jugoslavije, sada se pojavljuju sa ambicijom da spasu ’Jugoslaviju u malom‘, a oni bi hteli jedinstvenu građansku državu. Ko i malo ima uvida u to šta se tamo dešava, zna da tamo nema nikakvog jedinstva, BiH je građanska još manje, a i ovo da je država takođe nije samim tim što nije suverena, već je protektorat. Dakle, tri osnova na kojima oni grade tu kulu u vazduhu zapravo ne postoje. To je jedan donkihotovski poduhvat, objašnjava on.

Njihovi motivi su, prema rečima našeg sagovornika, verovatno da se vrate na političku scenu, a da smatraju da se se na taj način najbolje preporučuju.

Moguće odlaganje izbora u Federaciji BiH?

Kecmanović dodaje da je trenutno u BiH najznačajnije pitanje donošenje izbornog zakona. On smatra da on ne može da bude donesen, zato što bošnjačka strana ne želi da ga prihvati, jer ukoliko bi to učinili, izgubili bi ih. „Hrvati ne mogu da dozvole da im opet Bošnjaci izaberu nekog poput Komšića, tako da su oni najavili ne dobiju li zasebnu izbornu jedinicu, bojkotovaće glasanje. Ukoliko ostane stari izborni zakon, to omogućava isti skandal po četvrti put“, sumira naš sagovornik.
On, međutim, skreće pažnju i na još jednu varijantu, a to je mogućnost da se izbori odlože i to samo u Federaciji BiH jer, kako kaže, Republika Srpska nema nameru da ih prolongira.
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
REGION
Šmit: Izbori u BiH na jesen – sa ili bez novog izbornog zakona
Izbori u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
REGION
Poslednja šansa pred izbore u BiH – Amerika i EU u posebnoj misiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala