- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki diplomata: Rusija bi mogla da anektira Donbas

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država ne isključuju mogućnost da bi Rusija mogla da anektira Donbas, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan za televiziju „En-Bi-Si“.
„Dejstva Rusije mogla bi imati različite oblike, uključujući mogućnost da anektira okupirane teritorije, teritorije u istočnoj Ukrajini poznate kao Donbas. Ili bi mogli da preduzmu niz hibridnih dejstava, uključujući sajber-napade, političku destabilizaciju... ili bi mogli da pokrenu pravu invaziju“, smatra Salivan.
Prema njegovim rečima, situacija oko Ukrajine nalazi se u tački „kada nešto može da se desi“, „eskalacija i invazija mogle bi da se dese svakog trenutka“.
„Vojna eskalacija i invazija na Ukrajinu mogle bi se desiti svakog trenutka. Verujemo da je Rusija stvorila mogućnosti za izvođenje značajne vojne operacije“, tvrdi Salivan.
„I mi smo naporno radili na pripremanju odgovora. Predsednik (SAD Džozef) Bajden je okupio naše saveznike. Ojačao je i podržao naše partnere na istočnom krilu (NATO-a). Pružio je materijalnu podršku Ukrajini, predložio je Rusiji diplomatski put u slučaju da oni (ruske vlasti) to budu preferirali. U svakom slučaju, mi smo spremni. Naši saveznici su spremni i pokušavamo da pomognemo ukrajinskom narodu da se pripremi“, konstatovao je Salivan.
Salivan je precizirao da SAD ne isključuju mogućnost da se zaoštravanje situacije u Ukrajini desi za vreme Olimpijade u Pekingu.
„Moramo biti spremni na mogućnost vojnih dejstava Rusije pre kraja Olimpijade. Takođe moramo biti spremni i na takvu mogućnost nakon završetka Olimpijade... To jest, ne treba pretpostaviti da se ništa neće desiti u narednih nekoliko nedelja“, objasnio je on.
On je istakao da je takav scenario moguć i da postoje razlozi da se veruje da bi se to moglo dogoditi u ovom vremenskom okviru.
„Ali postoje i razlozi da se veruje da će Rusija, pod vođstvom predsednika (Vladimira) Putina, preduzeti korake i ranije“, dodao je Salivan.
Salivan je dodao da SAD ne nameravaju da sa Rusijom razgovaraju o politici „otvorenih vrata“ NATO-a.
„Nismo spremni da razgovaramo o osnovnim bezbednosnim principima, uključujući politiku otvorenih vrata NATO-a“, rekao je on.

O zaustavljanju „Severnog toka 2“

Salivan je ponovio da će gasovod „Severni tok 2“ na ovaj ili onaj način biti zaustavljen ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.
„Naređenja predsednika Bajdena bila su apsolutno jasna: ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, ‘Severni tok 2’ će biti zaustavljen na ovaj ili onaj način“, istakao je američki diplomata.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SVET
Da li je ukrajinska kriza početak kraja NATO-a?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala