Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić i Si: Kineski predsednik naložio ubrzanje zaključenja ugovora o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

© Vlada SrbijePremijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Si Đinping u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s kineskim predsednikom Si Đinpingom. Si je naložio Ministarstvu za trgovinu Kine da s Vladom Srbije nastavi i brzo okonča razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini. Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je Vučić i najavio kinesku investiciju u Niš.
"Iskreno prijateljstvo je osnova za jačanje ekonomske saradnje naše dve zemlje. Hvala na gostoprimstvu i srdačne čestitke na organizaciji veličanstvene ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara", napisao je Vučić na instagramu "Budućnostsrbije", uz video sa sastanka u Pekingu.
Predsednik Kine Si Đinping naložio je svom Ministarstvu za trgovinu da sa Vladom Srbije nastavi i brzo okonča razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini, preneo je predsednik Srbije nakon susreta sa kineskim predsednikom, ukazujući da je to velika stvar za Srbiju.
Vučić je, nakon razgovora sa Sijem novinarima rekao da je imao srdačan razgovor sa kineskim kolegom, koji je konstatovao da dve zemlje imaju zaista čelično, veliko, iskreno prijateljstvo.
"Kada napravite ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom onda zaista za strane investitore i Zapad postaje najunosnije da investiraju u Srbiju, jer će imati najšire tržište na svetu. To je velika stvar za našu Srbiju", kazao je Vučić izrazivši uverenje da će ti pregovori moći da se završe još ove godine.
Naglasio je da je taj sporazum ogromna nada i za naše prerađivače, poljoprivredne proizvođače.
"Takođe smo govorili o uspostavljanju avio-linije Beograd-Peking, Beograd-Šangaj, o čemu je veoma pozitivno govorio Si. Verujem da ćemo u toku ove godine i to uspostaviti. Time bi uzeli još jedan avion A330, koji bi saobraćao direktno između Kine i Beograda. Posle dve do tri godine uspostavili bi liniju koja bi donosila zaradu, ali i doprinosila razmeni poslovnih ljudi. To sve doprinosilo bi brzom razvoju Srbije", kazao je Vučić.

Predsednik Kine želi ubrzanje saradnje

Vučić je ukazao da je predsednik Kine insistirao na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.
Takođe su, kaže, govorili i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajednički rade dve zemlje, a država Kina finansira, kao što je Fruškogorski koridor, a u vezi sa tim je nedavno "Eksim banka" odobrila kredit.
"O svim našim međusobnim pitanjima smo razgovarali, a tako i o vojno-tehničkoj saradnji. Si je rekao da želi ubrzanje saradnje. Rekao je da zbog kovida 19 nije mogao da dođe u Srbiju, i da je to jedini razlog, kao i da se raduje i nada skorijoj poseti Srbiji", preneo je Vučić.
Podsetio je da se sa Kinom otvara uskoro fabrika vakcina u Beogradu. Vučić je istakao da rezultati i trend rasta trgovinske razmene pokazuju da su Si i on bili u pravu kada su govorili o jačanju odnosa dve zemlje.
"Srećan sam načinom i tonom komunikacije. Si je bio veoma opušten, što za kineskog predsednika nije čest slučaj", zaključio je Vučić, preneo je javni servis.

Nova kineska fabrika uskoro u Nišu

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je Vučić posle sastanka i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.
"Mi sa Kinom nemamo nijednu vrstu problema, nijedno nerešeno pitanje. Imamo veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje", rekao je Vučić novinarima u Kini.
Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, taj broj bude i do 10 milijardi, na nivou s Nemačkom.
Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.
"Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici ‘Pojas i put‘ koju Kina zagovara biti još investicija, pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka", rekao je Vučić.
Na pitanje da li se zadovoljan vraća u Beograd, Vučić je odgovorio da je i po načinu na koji se obraćao kineski predsednik, uvideo da je "urađen dobar posao".
"Nadam se da će se pandemija okončati pobedom čovečanstva, da možemo da radimo dalje, što je važno za dalji napredak. Gledaćemo sebe, negovati odnose sa prijateljima, i gledati da ih popravljamo sa onima sa kojima nismo imali najbolje odnose", rekao je Vučić.
Dodao je da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu "Ekspo2027", te da je i to pomenuto na sastanku sa Sijem, kako bi nam Kina pružila podršku, navodeći da će Srbija ponuditi najbolje uslove, izgraditi nove sajamske prostorije i postarati se da to bude još jedan korak da dobijemo organizaciju te manifestacije.
To je sedmi susret Vučića i Sija, a predsednik Srbije je prvi zvaničnik koji se, posle Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsednikom.
Sastanak je trebalo da traje 20 minuta, ali je produžen i trajao je pola sata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala