- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tableta umesto sporta: Ruski doktor objasnio kako će novi lekovi uticati na organizam

© Fotolia / Anton GvozdikovDevojka džogira u parku
Devojka džogira u parku - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Tablete koje zamenjuju trening postale su stvarnost. Istina, zasad se ne mogu kupiti u apoteci, jer nisu zvanično registrovane, ali na internetu postoje sajtovi koji ih prodaju, a koriste ih i elitni sportisti, piše list „AiF“.
Preparat AICAR koji najviše obećava i koji se pokazao kao najefikasniji pojavio se u javnosti 2008. godine. Tada je testiran na životinjama na institutu u Kaliforniji i pokazao je izvanredne rezultate. Miševi, koji su bili zaštićeni od nepotrebnog opterećenja i kojima su davali lek bili su u boljoj formi od glodara koje su mesec dana uporno trčali na točku.
Zahvaljujući čudotvornom sredstvu, životinje su mogle duže da trče, a takođe su prelazile veće razdaljine u poređenju sa miševima koji su imali fizičku aktivnost.
Iako se 2008. godine sve to na prvi pogled činilo naučnom fantastikom, ruski naučnik objašnjava kako ovi preparati funkcionišu.

„Prilikom vežbanja i povećanja opterećenja stimuliše se proces reprogramiranja mišićnih vlakana. Sve veći broj njih počinje da prelazi na aerobni metabolizam. Pokreće se čitav lanac događaja koji reprogramira rad određenih gena uključenih u takav metabolizam. U vlaknima se povećava broj mitohondrija i sve to dovodi do povećanja izdržljivosti organizma. Istraživanje je pokazalo da AICAR izaziva iste promene čak i ukoliko ne postoji fizičko opterećenje. On reprogramira mišićna vlakna i ona stiču izdržljivost skoro isto kao i posle treninga“, objasnio je doktor bioloških nauka, profesor i šef laboratorije za proliferaciju ćelija sa Instituta za molekularnu biologiju „Engelhart“ pri Ruskoj akademiji nauka Petar Čumakov.

Dakle, preparat je defakto imitirao biohemijske procese koji se odvijaju u mišićnim vlaknima tokom vežbanja, a pritom je stvarno povećavao sagorevanje masti i energije. Danas postoji nekoliko takvih preparata i svi se svrstavaju u jednu grupu – imitatori fizičke aktivnosti.
Pošto je potražnja za takvim preparatima ogromna, pojavile su se svakakve šeme za njihovu proizvodnju i distribuciju. Preparati su san za one koji žele da smršaju, a ne žele da vežbaju. Takođe su od ključnog značaja za ljude koji su paralizovani ili iz nekog razloga ne mogu da se bave sportom. Mogu biti od koristi za prevenciju i lečenje gojaznosti, dijabetesa tipa dva, metaboličkog sindroma.
Međutim, glavna sfera prodaje je sport. Pre nego što su postali legalni, imitatori fizičke aktivnosti su označeni kao doping. Zvanično se ne registruju zbog problema koji ih prate: neželjenih efekata, nepredvidive apsorpcije preparata i slično. Sve se može regulisati, ali potrebno je vreme, navodi se u članku.
Danas se razvija još nekoliko drugih imitatora fizičke aktivnosti, pa postoji nada da će se uskoro pojaviti preparati koji će efikasno pomagati u borbi protiv globalne epidemije gojaznosti, zaključuje autor.
Krečenje - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
DRUŠTVO
Budite oprezni: Tri boje koje nikako ne smeju biti na vašim zidovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala