- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stoltenberg: Širenje NATO-a na Istok – veoma uspešna priča

© REUTERS / JOHANNA GERONGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da širenje Alijanse na Istok predstavlja „veoma uspešnu priču“, te da je to doprinelo širenju slobode i demokratije u Evropi.

„Proteklih decenija širenje NATO-a na Istok imalo je ogroman uspeh. Zemlje Centralne i Istočne Evrope pridružile su se Alijansi, broj članica se skoro udvostručio od završetka Hladnog rata. To je pomoglo da se Evropom prošire sloboda i demokratija“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Em-Es-En-Bi-Si“, upitan da prokomentariše zajedničku izjavu lidera Kine i Rusije u kojoj se navodi da se obe zemlje protive daljem širenju NATO-a.

Prema rečima generalnog sekretara, kada je reč o stavovima po pitanju širenja NATO-a, tu se zapravo javlja dilema između slobode izbora nezavisnih nacija i povratka u „eru sfera uticaja velikih sila“.
„U suštini se tu ne radi o širenju NATO-a, nego o pravu svake suverene nacije da bira sopstveni put, između ostalog i da odlučuje da li želi da pripada NATO-u ili ne. NATO poštuje te suverene slobodne odluke i NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da se pridruži našim redovima“, rekao je Stoltenberg.
Podsetimo, predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping potpisali su u Pekingu Zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima koji su na pragu nove epohe i globalnom održivom razvoju. U dokumentu se, između ostalog, ističe da su dve zemlje su protiv daljeg širenja NATO i pozivaju Alijansu da prekine sa pristupom iz vremena Hladnog rata.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SVET
Zelenski: Želimo nešto konkretno po pitanju članstva u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala