- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Snežni bunkeri i padanje u komu: Kako se zagrejati tokom zime na životinjski način

CC0 / Pixabay / Carski pingvini
Carski pingvini - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Tokom zimskog perioda ljudi imaju više opcija da se utople. Sa druge strane, životinje moraju da se snađu u divljini i pronađu način da im bude toplo.
Životinje, pri tom, na kreativne načine preživljavaju hladnoću.

Naginjanje unazad

Uz to što imaju specijalan cirkulatorni sistem u svojim nogama i perajima, carski pingvini se često naginju unazad oslanjajući se na pete kako bi izdigli prste sa leda.
Njihovi repovi klinastog oblika im pružaju stabilnost, dok rizik od gubljenja toplote ne postoji jer krv ne cirkuliše kroz njihovo repno perje.

Povećanje nivoa glukoze u krvi

Neki vodozemci i gmizavci, kao što je evropski zidni gušter, imaju mogućnost da povećaju nivo glukoze u krvi tokom hladnijih meseci, tako da se smrtonosni ledeni kristali neće formirati i probušiti njihove krvne sudove.
Ovaj proces je obrnut kako temperatura raste.

Stvaranje antifriza

Drvena žaba sa Aljaske i druge vrste podižu hibernaciju na sasvim novi nivo: njihova tela se zalede u toku zime! Telo akumulira ureu i glukozu u krvi koja deluje kao antifriz i sprečava zaleđivanje njihovih ćelija i dehidrataciju.
CC0 / Pixabay / Prema naučnicima, žabe su u osnovi mrtve — dok ne dođe proleće.
Žaba - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Prema naučnicima, žabe su u osnovi mrtve — dok ne dođe proleće.
Međutim, svi procesi u telu (uključujući srčane i moždane funkcije) se zaustavljaju u tom periodu. Prema naučnicima, žabe su u osnovi mrtve — dok ne dođe proleće, temperatura poraste, a žabe ponovo ožive.

Građenje snežnih bunkera

Ukopavanje u sabijeni sneg zarobljava vazduh i stvara izolovani džep, baš kao što iglo funkcioniše. Leminzi i ostale male životinje grade sistem tunela kako bi ostale zaštićene od vetra, snega i predatora.

Padanje u komu

Naučnici su ranije smatrali da slatkovodne kornjače padaju u komu tokom hladnih zima, ali studija iz 2013. godine otkriva da gmizavci i dalje odgovaraju na stimuluse.
CC0 / pixabay / Kornjače dovode sebe na granicu potpune kome.
Kornjača - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Kornjače dovode sebe na granicu potpune kome.
Kornjače dovode sebe na granicu potpune kome, usporavaju svoj metabolizam i gase svoje organe do povratka toplijih dana.

Zbijanje i drhtanje

Leteće veverice znaju da su gužve zaista dobar način da podele toplinu. One se okupljaju tokom zime u velika gnezda — „komune“. Ove komune ponekad čini i preko 12 jedinki koje se zbijaju kako bi se utoplile. Druge životinje drhte kako bi se ugrejale, baš kao i mi.
CC0 / pixabay / I pčele zimi drhte.
Pčele - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
I pčele zimi drhte.
I nisu samo toplokrvne životinje te koje drhte — pčele se radi toplote takođe zbijaju i drhte vibrirajući mišiće za letenje, dok zadržavaju krila mirnim.

Samo nastavi da letiš

Neke ptice, poput velike čiope, putuju u toplije krajeve tokom zimskog perioda. Studija je otkrila da su čiope u stanju da ostanu u vazduhu i po šest meseci istovremeno ne dodirujući zemlju, opstajući na vazdušnom planktonu — mešavini malih insekata, bakterija i spora koji se nalaze u vazduhu.

Stvaranje rezervi masti

Neke životinje jedu više u letnjim mesecima kako bi mogle da skladište masnoću za zimu. Debelorepi patuljasti lemur, koristi rep kao skladište, kako mu samo ime govori. On tako povećava telesnu težinu za čak 40 procenata.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNeke životinje jedu više u letnjim mesecima kako bi mogle da skladište masnoću za zimu.
Prstenorepi lemur - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Neke životinje jedu više u letnjim mesecima kako bi mogle da skladište masnoću za zimu.
Iako živi na Madagaskaru gde su temperature i tokom zime visoke, ovaj lemur miruje tokom zime, izbegavajući sušni period.

Dubok san

Za razliku od ostalih životinja koje spavaju zimski san, severnoamerički crni medvedi imaju posebnu sposobnost da uspore metabolizam bez dramatičnog pada telesne temperature. Šta je bolje od udobne dremke u hladnom zimskom danu?

Krađa toplote

U procesu koji se naziva kleptotermija, gmizavci poput tuatare kradu telesnu toplotu životinja potpuno drugih vrsta. Tokom jednog istraživanja, primećeno je da su životinje noću ulazile u gnezda morskih ptica dok su vlasnici još bili kod kuće kako bi mogle imati koristi od veće telesne temperature ptica.

Oslanjanje na ljude

Mačke koje su se našle na hladnoći sklonište često traže pod automobilima jer su motori primamljiv izvor toplote (zato uvek proverite pre nego što startujete automobil zimi).
CC0 / Pixabay / Toplije je kod automobila.
Mačka na točku automobila - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Toplije je kod automobila.
Manja stvorenja takođe zimi ulaze u domove kako bi iskoristili toplotu unutar zidova.

Mekana izolacija

Uobičajeno je da mnoge životinje, od domaćih pasa do divljih riseva, imaju gušće krzno kao dodatnu izolaciju. Lakše je gusto krzno dobiti nego ga se rešiti — stvorenja poput američkog losa moraju da regulišu zimske kapute kada temperature poraste, preneo je portal „Orka“.
Konj Jakutija - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Igrarije na „debelom minusu“: Kako to rade životinje ruske Jakutije /video/
Mačka na izložbi Košariki šou u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
DRUŠTVO
Ukrajinski mačor preživeo polučasovno „pranje“ u veš mašini /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala