- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sedam najlepših životinja Sibira /foto, video/

© AFP 2023 / Teh Eng KoonSibirski tigar
Sibirski tigar - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Sibir je jedno od najvećih prostranstva na kome žive divlje životinje i na kome se nalaze planinski lanci, šume, velika jezera i duge reke. Sibir je dom nekim od najneverovatnijih i najlepših životinja na Zemlji. Istovremeno impresivna i zastrašujuća, ova neverovatna stvorenja su zaista jedinstvena.

Sivi vuk

Sivi vuk je dobio ime po sivoj boji dlake. On je najveća životinja u svojoj vrsti i jedina vrsta vukova koja živi u Severnoj Americi, Aziji i Evropi. To su pametne i socijalne životinje koje love u čoporima. Čopore čine odrasle jedinke i potomci. Vukovi love i ubijaju plen koji može da bude i mnogo veći nego što su oni, jedina opasnost su im ljudi i tigrovi.
© REUTERS / Daniel BecerrilSivi vuk
Sivi vuk - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sivi vuk

Sibirski tigar

Predivni sibirski tigrovi su ugrožene vrste. Prema proceni, samo 500 jedinki ovih prelepih životinja se nalazi u prirodi. Njihov broj se smanjuje zbog nezakonitog lova, seče šuma i fragmentacije staništa što prouzrokuje promenu ekosistema.
Sibirski tigar ili amurski tigar je grabljivac koji živi u dalekim šumama jugoistočnog Sibira. Samo je oko 40 jedinki ostalo u divljini 1940-ih godina. Rusija je prva zemlja koja je u potpunosti zaštitila ove veličanstvene životinje. One mogu biti dugačke do tri metra, a teške i do 300 kilograma.
© Fotolia / GiuspartaSibirski tigar
Sibirski tigar - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sibirski tigar

Žderavac

Žderavac je sisar iz porodice kuna. To je snažan i zdepast lešinar koji ima neprijatan miris. Ove životinje prate tragove vuka, risa i drugih sisara grabljivica u nadi da će pronaći ostavljen plen. Pored toga, oni mogu da love krupnije životinje zahvaljujući svojoj svireposti i neverovatnoj snazi. Zanimljiva je činjenica da žderavac ima zube koji mogu da kidaju zamrznuto i tvrdo meso.
CC BY 2.5 / Zefram / Žderavac
Žderavac - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Žderavac

Sibirski haski

To nisu divlje životinje, ali su odlični i snažni psi. Potiču iz severoistočnog Sibira. Prvobitno su uzgajani kao psi koji vuku sanke i koji čuvaju jelene Čukotskih plemena dok pasu. Sibirski haski ima dlaku koja može čak da izdrži temperaturu do minus 50 ili minus 60 stepeni Celzijusa. To su socijalni, druželjubivi psi koji su sačuvali instinkt za lov i da lutaju po beskrajnim prostranstvima još od perioda kada su živeli samo na Čukotki.
© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaSibirski haski
Sibirski haski - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sibirski haski

Smeđi medved

Od devet podvrsta smeđih medveda koji se mogu naći u Rusiji, evroazijski (Ursus arctos arctos) i sibirski (Ursus arctos collaris) su iz Sibira. Najveća populacija evroazijskih medveda na svetu živi samo istočno od Urala. Simbol Rusije i Sovjetskog Saveza, smeđi medved koristi se kao jedan od čestih likova u ruskoj literaturi i kulturi sa početka XVI veka. Na Olimpijadi 1980. godine u Moskvi je maskota bio medved Miška koga je smislio ilustrator dečijih knjiga Viktor Čižikov.
© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaSmeđi medved
Smeđi medved - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Smeđi medved

Sibirska veverica

Za razliku od već spomenutih životinja iz Sibira, ova životinja neće nikoga napasti. Ovo je jedina vrsta veverice koja je pronađena van teritorija Severne Amerike. Veverice mogu da porastu do 25 centimetara tokom svog kratkog života koji je prosečno dug oko dve do pet godina. Zanimljivo je da su sibirske ili azijske veverice jedne od malobrojnih sisara čije ponašanje, odnosno neke fizičke karakteristike, kao i karakterne crte se ne razlikuju kod mužjaka i ženki.
© Foto : Javno vlasništvoSibirska veverica
Sibirska veverica - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sibirska veverica

Sibirski mošusni jelen

Sibirski mošusni jelen, moškavac ili kabarga je sisar iz reda papkara. Mužjaci se razlikuju od ženki jer imaju dva neobična očnjaka koja vire. Bez rogova, mužjaci ove vrste tokom sezone parenja koriste svoje oštre očnjake za borbu protiv rivala. Krivolov je velika pretnja za sibirske kabarge. Love ih pre svega zbog vrednog mošusa koji stvaraju pomoću mošusne žlezde. On se koristi u kozmetici, u proizvodnji tamjana i u medicini u celom svetu.
CC BY-SA 3.0 / Nikolaй Usik / Sibirski mošusni jelen
Sibirski mošusni jelen - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sibirski mošusni jelen
Reka Leka u Jakutiji - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
RUSIJA
Misteriozni delovi Sibira: Egzotična jakutska priroda /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala