- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ruska invazija samo u ekskluzivnim vestima: Zašto kažeš „Blumberg“, a misliš na — laž

© Fotolia / FreshideaLažne vesti
Lažne vesti - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
Objavljivanjem pa povlačenjem lažne vesti da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, američka agencija „Blumberg“ nije izgubila kredibilitet jer ga odavno i nema. Sve to podseća na, Srbima dobro poznat, holivudski film „Ratom protiv“ istine, u kom mediji proizvode rat da bi „zatrpali“ aferu američkog predsednika.
Američka agencija „Blumberg“ objavila je „bombu“ — informaciju o invaziji Rusije na Ukrajinu, a potom priznala grešku i povukla sporni naslov. „Blumberg“ je nevešto objasnio da pripremaju naslove za različite vrste scenarija.
„Naslov ’Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu‘ slučajno je objavljen oko 16 sati po lokalnom vremenu na našem sajtu. Duboko žalimo zbog greške“, navodi se u saopštenju „Blumberga“.

„Blumberg“ nije izgubio kredibilitet — nije ga ni imao

Izvinjenje „Blumberga“ zbog objavljivanja lažne vesti je najistinitije što su objavili o Ukrajini ove godine, kaže za Sputnjik sociolog dr Slobodan Reljić, bivši glavni i odgovorni urednik NIN-a. Sve ostalo što su objavljivali o Ukrajini je izmišljeno, a u ovom slučaju su morali da se susretnu sa realnošću i onda su poslali objašnjenje kome bi trebalo verovati.
Neprijatna situacija u kojoj se našao „Blumberg“, za Reljića je samo jedan od primera „razbacivanja vesti sumnjive verodostojnosti za koje više niko ne snosi nikakvu odgovornost“, a to više govori o stanju u novinarstvu, nego o namerama velike sile koja stoji iza agencije.
Međutim, Reljić smatra da agencija „Blumberg“ koja važi za ozbiljan medij, nije izgubila kredibilitet zbog ovakve greške i podseća na odnos mejnstrim medija prema svom predsedniku Donaldu Trampu, koga je, ipak, izabrao narod.

„To je jedna struktura koja sprovodi politiku određene moći u društvu i koja je koncentrisana kroz kapital i finansije. Tu nema nikakvog gubitka kredibiliteta. Mejnstrim mediji odavno u Americi nemaju nikakav kredibilitet. Dve trećine ljudi ih gleda, sluša i čita zato što moraju jer nemaju neke velike alternative. Opštepoznata činjenica je da se u SAD više veruje onome što oni nazivaju teorija zavere, nego u ono što ide preko mejnstrim medija“, kaže Reljić.

Istina i objektivnost — izbrisani iz kodeksa zapadnih medija

Kad je reč o vezi medija i vlada koje ih kontrolišu, Reljić ističe da ovaj skandal više govori o organizaciji medija. Pošto danas istina ili objektivnost više nemaju nikakve veze i „prosto su izbrisani iz svih kodeksa“ velikih zapadnih medija, a jedino pitanje je ko će prvi da objavi neku „vest“.
Borbeno oklopno vozilo „Kurganjec-25“  - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Američki mediji opet primetili ruske tenkove na granici sa Ukrajinom
Onda se prave razne formule, „vesti“ se ubacuju u sistem i posle kad se dese takvi događaji, uopšte ih ne opisuju onako kako su se desili, već onako kako njihovoj strani odgovara da ti događaji izgledaju, objašnjava Reljić.

„Tako da to što se piše unapred, meni je potpuno razumljivo. Kad su ovde dolazili zapadni novinari, kad se raspadala Jugoslavija, mogli ste primetiti da su dolazili sa unapred napisanim tekstovima i da im je samo trebao neki lokalni sagovornik da ’potvrde‘ da su bili na licu mesta. Već su bili određeni dobri i loši momci, događaji su bili interpretirani na način koji njima odgovara, tako da u tom novinarstvu to ne predstavlja nikakvo izuzeće. To je stanje u tom novinarstvu“, ocenjuje naš sagovornik.

„Ratom protiv istine“ — zatrpavanje problema američkih predsednika

Prema njegovim rečima, situacija sa „Blumbergovom“ objavom o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu podseća na holivudski film iz 1997. „Ratom protiv istine“, u kome se skandal američkog predsednika „zatrpava“ navodnom humanitarnom krizom u Albaniji, a kasnije, uz „posredovanje“ mejnstrim medija i izbijanjem rata.
Američki mediji su zaista pokretali ratove zbog unutrašnjih problema nekih predsednika, kaže Reljić i podseća na vreme kad je Bil Klinton imao seks aferu, pa mu je trebao neki manji rat u svetu da aferu „skloni“ sa dnevnog reda.

„Mislim da to govori o tom stanju društva, a mediji su samo pojavna slika toga. Oni stalno izveštavaju o onome što njima treba, a ne o onome što se dešava u svetu i ta odvojenost od realnosti je najveća bolest u kom se to društvo nalazi, što je, verovatno, i najveća slabost tog društva. Društvo je, u stvari, malo složeniji pojam, ali mislim na establišmente i vlasti koji kontrolišu i vladaju tim društvima. Nažalost, pošto su to moćni establišmenti, oni utiču na čitav svet“, zaključio je Reljić.

Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
DRUŠTVO
„Volja za laž“: Dok CIA mediji i dalje vode ratove, Amerikanci sve više veruju teorijama zavere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala