- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

„Mostarske kiše“ i neka druga zemlja | Orbita kulture

© FotoOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
„Orbita kulture“ analizira ko je bila Svetlana iz čuvenih „Mostarskih kiša“, kako se ćirilicom osvaja svet i šta je sve, osim dubokog osećanja straha, smešteno u film „Mrak“.
„Mostarske kiše“ i neka druga zemlja I Orbita kulture
Da li je uopšte postojala Svetlana iz čuvenih „Mostarskih kiša“, iz kakvih je osećanja nastalo jedno od najpopularnijih i najrecitovanijih dela u nekadašnjoj zemlji – govori legendarni pesnik Pero Zubac, čije je četiri knjige „Mostarske kiše i neka druga zemlja“, „Povratak Mostaru“, „Glasovi u tišini“ i „Zapisi iz tihog vremena“nedavno objavio sarajevski izdavač Art Rabic.
Kako se ćirilicom osvaja svet, i da li je dok je u Parizu gledala dela svetskih umetnika dobila ideju da slika naše pismo, koliko je slikarstvo misija a ne samo umetnost - za „Orbitu kulture“ otkriva Mirjana Mira Maoduš, autorka izložbe „Od grafosa do logosa“ nedavno otvorene u Galeriji RTS-a.
O nagradi „Nikola Milošević“ koju je osvojila za delo „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“, o profesoru Nikoli Miloševiću koga je kao student književnosti imala čast da sluša, ali i o davaocu nagrade Radio Beogradu koji je, kako kaže, jedan od poslednjih bastiona kulture u našim medijima, za Sputnjik govori Gorana Raičević.
Šta je sve, osim dubokog osećanja straha smestio u film „Mrak“ koji je nedavno osvojio prvu nagradu na filmskom festivalu u Trstu, kako je na svojoj koži osetio da se u srpskim enklavama i dalje oseća nespokojstvo i da je strah možda promenio lice, ali je još tu, za Sputnjik otkriva reditelj filma „Mrak“ Dušan Milić.
Može li se danas ponoviti muzički fenomen koji ruši i pomera granice kakav je bio bend „Pink flojd“, grupa čija je muzika prva srušila „zid“ i prva koja se slušala u kosmosu, da li i danas isto zvuči legendarni album „Tamna strana meseca“ kao i u vreme nastanka - odgovara Petar Janjatović, ugledni rok kritičar i publicista.
Pored čuvene replike da je osveta najbolja kada se servira hladna, šta još pamtimo iz kultnog filma „Kum“ Frensisa Forda Kopole? Kako i čime uspeva da nas fascinira jednako kao i publiku pre pola veka, da li je reč samo o glumačkim bravurama Branda, Paćina, Divala, Kitonove, ili o muzici, likovnosti, jedinstvenoj snazi filmskog izraza, zašto se mnogima svetska kinematografija deli na vreme pre i posle Kopolinog „Kuma“ – otkrivaju Nevena Daković, profesorka teorije filma sa FDU i Ivan Velisavljević, urednik filmskog programa DKSG.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala