Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Drecun: Ako Priština ne dozvoli glasanje, teško da će biti dijaloga

© Tanjug / SRDJAN ILICNarodni poslanik Milovan Drecun
Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
Pratite nas
SAD i EU su propustile priliku da nateraju Prištinu na racionalno ponašanje i omoguće glasanje na referendumu i sada je teško očekivati da će premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odustati od namere da spreči održavanje izbora na Kosovu i Metohiji 3. aprila, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.
Drecun je naveo da se teško može govoriti o nastavku dijaloga ako Priština onemogući izbore.
Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani pre nekoliko dana je na svom nalogu na Tviteru napisala "Republika Kosovo stoji uz Ukrajinu". Ponuđeni su i dobrovoljci koji bi se borili na strani Ukrajine u eventualnom sukobu sa Rusijom. Nedugo posle toga, usledio je odgovor za Osmanijevu kada je ukrajinski ambasador u Albaniji Volodimir Škurov rekao da priznanje takozvanog Kosova nije na dnevnom redu niti će biti u dogledno vreme.
"To je komičan pokušaj Vjose Osmani da izdestvuje priznanje tzv. Kosova. To je vrlo ozbiljno pitanje za Ukrajinu, sa kojom mi imamo odlične odnose. Tragičan sukob na relaciji Ukrajine i Rusije mi ne gledamo jednostrano i nadamo se da će se to razrešiti na miran način", poručio je Milovan Drecun.
Priština, kako je istakao, nuđenjem dobrovoljaca u eventualnom sukobu nastavlja da mešetari, jer već duže vreme pokušava da se predstavi kao balkanski štit od Rusije i njihovog, kako kažu, "malignog uticaja" na ovaj region.
S druge strane, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu saopštila je da je važno da građani na Kosovu i Metohiji, sa pravom glasa u Srbiji, mogu da učestvuju na izborima koje je Srbija najavila za april.
Ipak, vlasti privremenih prištinskih institucija nisu dozvolile da u pokrajini bude sproveden nedavni referendum o izmenama Ustava Srbije.
Predsednik skupštinskog Odbora za KiM smatra da je poseta Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara Prištini samo još više unela nejasnoća kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.
"Glavni rezultat Lajčaka i Eskobara je unošenje još veće nejasnoće, jer Eskobar s jedne strane priča o zaštiti Dečana, poštovanju prava na izbore i formiranju ZSO, a onda implicira nove razgovore o ZSO. Tu je i navodna izjava Lajčaka tokom zatvorenih razgovora u Prištini da je EU na istom stanovištu SAD, a to nije tačno. EU bi trebalo da je statusno neutralna i prvi Briselski sporazum treba da se implementira. Model ZSO postoji i ne treba tražiti novi. Mi smo u drugom delu formiranja ZSO, ali Priština već dve godina odbija da razmotri statut", objašnjava Drecun.
Kada je reč o izglasavanju nepoverenja Vladi u Crnoj Gori Drecun kaže da to politički komplikuje situaciju i destabilizuje tu nama blisku zemlju.
"Potpuno je jasna izborna volja većine građana Crne Gore, ali se bivši režim bori da opstane i bavi se političkim mešetarenjem. Ne sme da se dozvoli povratak DPS-a na vlast, jer je taj režim potpuno obespravio srpski narod u Crnoj Gori i svojim negativnim delovanjem deluje destabilizujuće i na državu Srbiju preko kriminalnih organizovanih grupa", rekao je u gostovanju na RTS Milovan Drecun.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala