Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić iz Pekinga: Znate li šta je sastanak sa Sijem? Iskoristićemo to

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas novinarima da će teme njegovog sutrašnjeg razgovora sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, između ostalog, biti uvođenje direktne avio-linije ka Kini, kineskim investicijama, kao i vojno-tehnička saradnja.
"Otkazao sam druge sastanke, jer želim da se nešto ranije vratim u Beograd... Ali, znate li šta je sastanak sa Sijem Iskoristićemo tih pola sata", rekao je Vučić novinarima na pitanje o čemu će razgovarati sa kineskim kolegom, i da li će biti prilike za susret sa još nekih svetskim zvaničnikom.
Vučić je rekao da Srbija ima interes da otvori avio-liniju prema Pekingu i Šangaju, izrazivši uverenje da će se "ići" na otvaranje dve nove linije.
Predsednik Srbije je ukazao da je direktna avio-linija Beograd - Njujork posle pet godina postala profitabilna, sa popunjenošću kapaciteta više od 80 odsto.
"To su dobre stvari. Želimo još jednu liniju prema severno-američkom kontinentu, ka Torontu, ili Čikagu. Želimo bar jednu liniju prema Kini i verujemo da će biti profitabilna posle dve, tri godine", rekao je Vučić.
Dodao je da će pored te, teme razgovora sa Sijem biti i dalje kineske investicije.
"Sarađujemo u svim oblastima, unapređujemo saradnju u svim sferama, u uključujući i vojno-tehničku saradnju, pa će i to biti tema", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je rekao je da je za 22 puta uvećan srpski izvoz u Kinu i ukazao na značaj saradnje s tom zemljom.
Vučić je skrenu pažnju na značaj sutrašnjeg razgovora sa Sijem šefom države koja je već danas drugi trgovinski partner Srbije i istakao da je on Sijev prvi sagovorenik posle Vladimira Putina i da će će u fokusu biti dalji rast saradnje.
On je, u izjavi novinarima, podsetio da su ranije Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija bile prve četiri zemlje po vrednosti trgovinske razmene sa Srbijom, a da je danas Kina već druga.
“Danas su stvari potpuno drugačije. Trgovinska razmena sa Nemačkom dostigla je vrednost od 7,6 milijardi dolara, sa Kinom 5,3 milijardi dolara, a zatim idu Italija, Rusija, pa Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska sa kojima drastično raste trgovinska razmena”, objasnio je Vučić.
Ukazao je da Srbija ima deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom, ali da je naš izvoz porastao za 22 puta, čemu mnogo pomaže Ziđin, koji je naš najveći izvoznik.
“Čuo sam i danas da neki govore da treba da zatvorimo rudnik bakra i zlata, što je ogromna neozbiljnost, koju ne mogu da razumem”, dodao je on.
Vučić je rekao da je Ziđin izvozi robu u vrendosti od 463 miliona dolara.
Podsetio je da je Kina zemlja koja se razvija strahovitom brzinom, koja ima 40. 000 kilometara brze pruge, od kojih je mnogo kilometara pruge brzine iznad 200 kilometara na sat.
“Strahovito brzom napreduju, i saradnja u svim oblastima od veštačke inteligencije, robotike, do automibilske industrije donosi mnogo Srbiji”, dodao je on.
Vučić je preneo da je na ceremoniji otvaranja ZOI imao prilike da se sretne sa važnim kolegama.
Tako je bio u istom boksu kao i predsednik Poljske Andžej Duda, da je razgovarao sa šejkom Mohadom suštinskim vladarem Ujedinjenih arapskih Emirata i velikim prijateljem Sbrije.
Razgovarao je, dodao je, i sa princem Albertom od Monaka, gde će uskoro otputovati u zvaničnu posetu.
Vučić je ponovio da je sa Poljskom 2021.trgovinska razmena dostigla vrednost od dve miliajrdi evra i da Poljska, Mađarska i Rumunija postaju sve značajniji partneri Srbiji.
“Ranije smo se oslanjali na BiH, Crnu Goru, Italiju i Nemačku, a danas se to u velikoj meri menja”, dodao je on.
Sa šeikom Muhamedom, ukazao je, razgovarao je o zajedničkim projektima, i govorio sa ponosom o napretku Beograda na.
Izrazio je nadu da će šeik Muhamed uskoro posetiti Beograd, gde treba zajedno da otvore fabriku za vakcine.
“To je važno za budućnost, jer još ne znamo kako sa ovim virusom, a kamoli kako i sa drugim da se izborimo”, naglasio je on.
Izrazio je zadovoljstvo što je mogao da prisustvuje otvaranju ZOI, iako Srbija nije sportska sila.
“Poštujemo olimpijska pravila, iako nisam pobornik da je samo važno da učestvujemo. Ali želim puno uspeha našim velikim sportistima, i nadam se da ćemo imati više predstavnika u budućnosti, kao i da će naši sportisti biti veliki podstrek budućim generacijama”, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala