- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tri „mehura“ i roboti konobari: Kako na „pandemijskim igrama“ izgleda kineska — „nulta tolerancija“

© AP Photo / Jae C. HongKineski sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.
Kineski sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Kina je uložila velike napore da sprovede politiku „nulte tolerancije” kovida, a sa Međunarodnim olimpijskim komitetom usaglašena su dva protokola koji do detalja opisuju čega se sve treba pridržavati kako u okviru Olimpijskog sela i na borilištima ne bi došlo do rasplamsavanja virusa, kaže novinar Borislav Korkodelović.
Prema njegovim rečima i prošlogodišnje igre u Tokiju i ove sada u Kini su takozvane „pandemijske igre“, pa je tako stranim gledaocima zabranjen pristup, ulaznice se ne prodaju za širu javnost, a grupe lokalnih gledalaca koje su pozvane na događaje moraće da poštuju stroge mere prevencije.

„Mehur“ u Pekingu

Svi učesnici igara koji dolaze u Peking, napominje Korkodelović, moraju biti vakcinisani i imati dva negativna testa, dok oni koji nisu vakcinisani, moraju u karantinu da provedu 21 dan, što bi značilo da će teško moći da učestvuju na igrama.
„I pored potvrda o vakcinaciji, po sletanju na aerodrom u Pekingu vrši se detaljna provera zdravstvenog stanja. Ukoliko testovi pokažu da su te osobe negativne, mogu da nastave ka Olimpijskom selu, dok u suprotnom ostaju na aerodromu radi dodatnih provera. Te provere traju obično oko šest sati i ukoliko je test i dalje pozitivan, tu osobu prebacuju u izolaciju ili u bolnicu na lečenje“, objašnjava nekadašnji urednik u Tanjugu.
Od aerodroma u Pekingu, kako kaže, praktično počinje takozvani „mehur”, u okviru kojeg se odigravaju Olimpijske igre, gde su svi oni koji su u njih uključeni, od organizatora, osoblja, zvaničnika, preko takmičara, do posmatrača i medija, praktično odsečeni od spoljnog sveta.

Roboti umesto konobara

„Takmičenja se odvijaju na tri mesta, pa postoje tri takozvana zatvorena ’mehura‘, u kojima oni koji u njima borave imaju sve što im je potrebno za normalno funkcionisanje, uključujući i transport koji podrazumeva autobuse, specijalne vozove i specijalne taksije. Na ulicama Pekinga određene su i posebne trake kojima idu samo vozila vezana za Olimpijadu. Kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa i kontakt među osobljem, hranu u kantinama poslužuju roboti, a postoji i elektronski sistem poručivanja hrane“, navodi Korkodelović.
Kako dodaje, lokalno osoblje takođe je vakcinisano i to sa tri doze i boravi u okviru zapečaćenih mehurova. Tokom Igara maske za lice obavezne su u svakom trenutku, testiranja se vrše svakog dana.
Na ulazu u svako borilište vrši se provera temperature i ukoliko se utvrdi da je neka osoba pozitivna, ona mora biti izolovana. Proveravaju se i svi bliski kontakti te osobe, a pod bliskim kontaktima podrazumevaju osobe koje su bile u prisustvu obolelog bar 15 minuta, bez maske i na metar odstojanja“, kaže Korkodelović.

„Zelena“ Olimpijada

Naš sagovornik ističe da su Kinezi i na ovim igrama, kao i na onim održanim 2008. godine, primenili takozvani naučni pristup.
„Nauka je na ovoj Olimpijadi veoma prisutna kako u suzbijanju korone, tako i u pogledu ekologije i tehnoloških dostignuća. Zelena agenda na ovoj Olimpijadi znači da će biti uravnotežena potrošnja ugljenika, pa će tako prvi put sportski objekti biti niskougljenični i ekološki prihvatljivi. Naime, svi objekti će koristiti sto odsto zelenu energiju, a što je naročito važno koriste se tehnologije za pravljenje leda koje proizvode nultu emisiju gasova. Takođe, biće smanjena potrošnja uglja za 128.000 tona i to sve do kraja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“, zaključuje Borislav Korkodelović za Sputnjik.
Na 24. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu učestvuje 2.871 sportista iz 91 države, a borba za medalje vodi se u 106 disciplina sedam zimskih sportova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala