- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ne politizujemo saradnju sa zemljama Centralne Amerike, vojno prisustvo u Nikaragvi legitimno

© AP Photo / Alfredo ZunigaProtesti u Nikaragvi su počeli 16. aprila i traju sve do danas.
Protesti u Nikaragvi su počeli 16. aprila i traju sve do danas. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Odnos Moskve prema državama Centralne Amerike zasniva na principu poštovanja, nemešanja i uzajamne koristi, a naše vojno prisustvo u Nikaragvi ima pravnu osnovu i nije upereno ni protiv koga, poručio je ambasador Rusije u Nikaragvi, Hondurasu i Salvadoru Aleksandar Hoholikov.
Rusija je, napomenuo je on, spremna da ravnopravno razvija saradnju sa sve tri zemlje ali je sa Nikaragvom kroz istoriju razvila tešnje odnose koji su vremenom prerasli u strateško partnerstvo i zbog toga toj zemlji posvećuju više pažnje.
To podrazumeva i vojnu saradnju koja je planska i ne zavisi od eskalacije napetosti koju Zapad provocira u odnosima sa Rusijom i aktuelne političke situacije u svetu, dodao je Hoholikov.
Podsetimo, saradnja dve zemlje datira iz 1980. godine kada je potpisan međuvladin sporazum o vojno-tehničkoj pomoći Nikaragvi. U skladu sa tim dokumentom Rusija je, tada SSSR, pomogla sandinističkoj vladi da formira regularnu vojsku.

„Prirodno u toj centralnoameričkoj državi se stalno nalazi manja grupa ruskih stručnjaka koja se bavi obukom nikaragvanskih vojnika i održavanjem vojne tehnike“, naveo je ambasador i istakao da vlada te države svake godine donosi zakon koji se odnosi na strano vojno prisustvo na teritoriji Nikaragve.

Taj zakon predviđa mogućnost tranzita i boravka u zemlji vojnika i vojne tehnike drugih država, uključujući Rusiju, ali i SAD, što znači da ruski vojni stručnjaci imaju pravnu osnovu za boravak u Nikaragvi, a brodovi i avioni će kao i pre u slučaju potrebe ulaziti u tamošnje luke i sletati na aerodrome, dodao je ambasador.
„Naša vojna saradnja nije uperene protiv trećih zemalja“, naglasio je on.
Ruski diplomata je ukazao i da jednostrane sankcije SAD prema Nikaragvi nanose štetu saradnji Rusije i te zemlje i dovode do toga da ne može da se isporuči humanitarna pomoć što se kosi sa civilizovanim odnosima među zemljama.
On je ukazao da se problem sankcija SAD posebno oseća u tom regionu gde u u privredama dominira dolar.
„Amerika pokušava da točak istorije vrati unazad, namećući regionu doktrinu Monro (Amerika za Amerikance, princip uzajamnog nemešanja država evropskog i američkog kontinenta u unutrašnje stvari). Flagrantan primer toga situacija iz decembra prošle godine kada zbog sankcionih prepreka ruska pomoć nije mogla pravovremeno da stigne do centralnoameričkih država koje su pogodili snažni uragani“, naveo je ruski ambasador.
Ipak, nikakve restriktivne mere ne mogu da zaustave dalji razvoj saradnje Rusije i tih država a dokaz za to je značajan rast obima robne razmene tokom prošle godine.
„Mi ne politizujemo našu saradnju i ne namećemo prijateljstvo, posebno ne na štetu drugih država, već zainteresovanim stranama predlažemo zajedničke projekte u, za njih, aktuelnim oblastima“, zaključio je Hoholikov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala