- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nije dovoljno da samo hrana bude zdrava: Kakvo je posuđe u kojem je spremate

CC0 / Pixabay / kuhinja
kuhinja - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
I dok pomno razmišljamo o tome da svaka namirnica bude što zdravija, verovatno retko pomislimo koliko je zdrava posuda u kojoj spremamo i odlažemo hranu. Da li je svejedno od kog je materijala posuđe napravljeno, kako ga treba pravilno koristiti i kada može postati opasno po zdravlje?
Šerpa postaje toksična u onom momentu kada postane oštećena. Emajlirani sloj koji se nalazi unutar šerpe, koji je u stvari kontaktna površina hrane koju kuvamo postaje oštećen usled eksploatacije, ribanja, pranja metalnim žicama, objašnjava za RTS Miroslav Otašević inženjer prehrambene tehnologije.
„Taj sloj sigurno nije ispario već je ušao u proizvod, odnosno ručak koji smo kuvali“, dodaje tehnolog.
Koliko će to biti opasno za ljude zavisi od proizvođača, odnosno od vrste emajla napominje Otašević. Neki emajli sadrže nikl, kadmijum, koji su izizetno kancerogeni, izazivaju i hormonske poremećaje i uopšteno jako loše utiču na zdravlje.
Za odlaganje hrane često koristimo i plastične posude. Da li su toksične zavisi pre svega od toga o kojoj plastici je reč.
„Mi ne smemo da ubacujemo vrelu hranu u plastiku jer postaje nestabilna pogotovu kada je reč o kuvanim jelima koja sadrže vodu ili nekim sosevima ili supama. Jer sve što sadrži vodu, a znamo da je voda jako polaran molekul sposoban da otkine delove plastike, ta plastika prelazi u sam sadržaj, odnosno prelazi u proizvod koji smo skuvali“, objašnjava Otašević.
Kada je reč o tiganjima važe ista pravila kao i sa šerpama. Čim je oštećen treba ga izbaciti iz upotrebe.
„Postali smo malo razmaženi i ne biramo tiganje po kvalitetu nego po tome koliko se lepi hrana i koliko je lakše skuvati ili ispeći. Međutim, moj savet i svih stručnjaka je da se koriste materijali koji su inertni, koji nemaju nikakve premaze. Znači, ta kontaktna površina između hrane i šerpe da ne bude premazana ničim“, naglašava tehnolog.

Koji broj plastike izabrati

Plastična ambalaža je označena određenim brojevima. Ukoliko smo se već opredelili za plastično posuđe, inženjer tehnologije hrane preporučuje da je najpouzdanija ona sa oznakom dva.
„Reč je o plastici najveće gustine koja je najmanje podložna oštećenjima. Što se tiče ostalih brojeva, četiri i pet su nešto između, a tri i šest treba izbegavati“, kaže Otašević.
Kada je reč o kuhinjskom posuđu on tvrdi da je najbolje koristiti nerđajući čelik koji nema nikakve premaze.
Čaše u mašini za sudove - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
DRUŠTVO
Bele mrlje na čašama posle pranja u mašini za sudove: Za to je „kriva“ jedna navika
Sudovi u mašini - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
DRUŠTVO
Šta nikada ne bi trebalo da se pere u mašini za sudove
Žena u kuhinji - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
DRUŠTVO
Najveće greške koje se prave prilikom korišćenja mašine za sudove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala