- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sraman odnos Amerikanca prema Jokiću: „Bacite tu glupu statistiku u kantu“ /video/

© AP Photo / David ZalubowskiSrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Američki novinar Nik Rajt ponovo je pokazao koliko ne poštuje Nikolu Jokića tako što ga nije stavio među trenutno pet najboljih košarkaša u NBA ligi.
Rajt ima podugačak dosije kada je reč o nepoštovanju srpskog košarkaša, aktuelnog MVP-ja, a od trećeg februara on (dosije) je još duži jer je izgovorio blamantne stvari u vezi igrača Denvera.
Amerikanac je napravio svoju listu najboljih košarkaša i nije ih rangirao od prvog do desetog mesta, već ih je stavljao u grupe.
U prvoj mu je Janis Adetokumbo kao najbolji košarkaš, u drugoj Lebron Džejms i Kevin Durent, u trećoj Džoel Embid, Stef Kari i Kris Pol, a Nikola Jokić tek u četvrtoj koloni – zajedno sa Lukom Dončićem, Dža Morentom i Kavajom Lenardom.
„Ljudi, ne mrzim Nikolu Jokića. U istoj grupi mi je kao Kavaj, Dža i Luka. Ali, zahtevam da ljudi prestanu da me označavaju na Tviteru i da mi šalju lažne statistike“, rekao je Rajt.
„Juče sam se svađao sa momkom sa Bličer riporta koji je rekao: 'Hej, pogledaj, Jokić je treći najbolji košarkaš u istoriji, na osnovu napredne kategorije BPM (Boks plus minus)“, dodao je.
Pogledajte naprednu statistiku koju je okačio Endi Bejli.
I, normalno da Nikola Jokić nije treći najbolji košarkaš u istoriji NBA, niti je Dejvid Robinson peti, Kris Pol šesti...
Ali, to nije poenta, već je to da srpski košarkaš zaslužuje malo više poštovanja, što pokazuje Bi-pi-em.
A i zanemarite statistiku, svako ko pogleda više od dve utakmice Denver Nagetsa, pa samim tim i Jokića, videće golim okom da trenutno u svetu ne postoji boljih pet košarkaša od njega, kako tvrdi Rajt.
Amerikanac je išao logikom da napredna statistika „Boks plus minus“ pokazuje neke nerealne stvari, poput toga da je Rus Andrej Kiriljenko, po Bi-pi-emu, bolji od Kobija Brajanta i Hakima Olajdžuvona, gde i jeste u pravu, ali vratimo se na početak.
Niko ne tvrdi da je Jokić treći najbolji košarkaš svih vremena, već je to samo potvrda njegove veličine, da u takvoj jednoj kategoriji stoji odmah iza Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa
„Uzmite Bi-pi-em i bacite ga u kantu“, zaključio je Rajt.
Posle njegovog izlaganja usledio je mnogo realniji Kris Brusar.
„Ma koliko ne poštuješ Nikolu Jokića, kao i Irvinga i Hardena, Niče moraš da pokažeš malo više ljubavi prema njemu. Jokić i dalje, bez Džamala Mareja i Majkla Portera juniora, drži Denver na šestom mestu na Zapadu, nekoliko su pobeda daleko od četvrtog mesta, i jedini je košarkaš, zaboravi na naprednu statistiku, koji je među najboljih deset u poenima, skokovima i asistencijama“, rekao je Brusar.
„Poštuj malo više Jokića, poštuj to što je MVP“, zaključio je.
Nik Rajt je novinar, služi za ovakve stavove kako bi se kasnije pričalo o njima, te sa jedne strane ne čudi, ali tužno je što Jokića ne poštuju ni bivši NBA košarkaši, koji, valjda, poznaju igru.
Bivši igrači Kendrik Perkins, Met Barns i Stiven Džekson rangirali su, po njima, tri najveća kandidata za ovogodišnjeg najkorisnijeg košarkaša NBA i nisu spomenuli Jokića.
Amerikancima je i dalje teško da prihvate da tamo neki momak iz Sombora dominira njihovom ligom i da je najbolji košarkaš ili, da mi sada ne budemo previše subjektivni, među tri najbolja igrača u NBA.
Podsećamo, Jokić ove sezone prosečno beleži 25,9 poena, 13,8 skokova i 7,8 asistencija, uz 1,4 ukradene lopte po utakmici.
Analitičar se izvinjava Jokiću: Mogu li da promenim mišljenje? /video/
Američki mediji nastavili da nipodaštavaju Nikolu Jokića /video/
Jokić deli Ameriku: „To što pričaš je ludost“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala