- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nesuglasice treba da ostavimo iza nas“: London pokušava da spusti tenzije?

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaBritanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu
Britanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Rusija i Velika Britanija trenutno prolaze kroz period nestabilnosti i pretnji ali sve te nesuglasice treba da ostavimo iza nas, izjavila je britanska ambasadorka u Moskvi Debora Bronert.
„Smatram da građani Rusije i Velike Britanije imaju puno toga zajedničkog. Postoji mnogo stvari koje nas zbližavaju“, kazala je ona.
Bronertova je kazala i da se odnosi Rusije i Velike Britanije ne nalaze u stanju u kojem bi London to želeo, ali je spreman da nastavi saradnju sa Moskvom u oblastima gde je to moguće.
Ona je podsetila na napore koje su uložili nekadašnja premijerka Margaret Tačer i predsednik tadašnjeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov odmah nakon završetka Hladnog rata pokušavajući da izgrade neke druge odnose. Takođe je podsetila i na činjenicu da je Sovjetski Savez poneo velike žrtve za vreme Drugog svetskog rata i u velikoj meri doprineo pobedi nad nacizmom sarađujući sa Velikom Britanijom i drugim zemljama.

„Svi pamtimo tu žrtvu, pamtimo našu zajedničku istoriju koja dokazuje šta smo sve u stanju da uradimo. Nažalost, danas je Velika Britanija u situaciji da štiti svoju bezbednost, budući da je napadaju ruske obaveštajne službe. Nastavljamo da preduzimamo mere kako bi smo zaštitili svoju zemlju u svetlu tih pretnji“, dodala je.

Pazimo kome isporučujemo oružje u Ukrajini

Britanska ambasadorka je rekla i da je London isporučio Kijevu protivtenkovske rakete koje su odbrambenog karaktera i dometa su četiri kilometra.
Međutim, upitana da li London strahuje da bi te rakete mogle da završe u rukama desničarskih oružanih formacija, ona je kazala da London sarađuje „isključivo sa zakonitom vojskom Ukrajine“.
Preduzimamo sve mere predostrožnosti, imamo na raspolaganju bazu prema kojoj utvrđujemo kome isporučujemo naoružanje“, dodala je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala