- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Može li crna rupa postati bela rupa?

CC0 / / Crna rupa u svemiru – ilustracija
Crna rupa u svemiru – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Svi smo svesni postojanja crnih rupa, oblasti u svemiru sa toliko snažnom gravitacijom da čak ni svetlost ne može da pobegne iz njih. Ali da li ste se ikada zapitali da li postoje i bele rupe u svemiru i da li crna rupa može „da se preokrene“?
Paradoksalno, sa naučne tačke gledišta, crne rupe su među najsjajnijim objektima u svemiru. Ova pojava je posledica prisustva mlazova gasa i prašine zagrejanih do ekstremno visokih temperatura koji proizvode talase zračenja u širokom spektru talasnih dužina.
Ali pošto već imamo bezbroj slika crnih rupa, da li bi bele rupe takođe postoje?
Odgovor je da. Međutim, za razliku od uobičajenih rupa, koje se mogu otkriti teleskopom, bele rupe postoje samo u teorijskoj fizici, piše Sputnjik mundo.
Termin bela rupa se koristi za definisanje rešenja jednačina gravitacionog polja Alberta Ajnštajna. Ali ako pokušamo da to objasnimo jednostavnijim rečima, bele rupe su obrnute crne rupe: crna rupa bi se mogla pretvoriti u belu rupu ako bi vreme promenilo pravac, što je malo verovatan događaj u stvarnom životu. Međutim, prema Ajnštajnovoj teoriji relativnosti, ne postoji ni apsolutno vreme ni apsolutni prostor.
Rotirajuća crna rupa - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2020
Šta se svetli oko crne rupe
Crvotočina u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Mogu li crne rupe da budu prečice za putovanja kroz prostor i vreme: Novi naučni dokazi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala