- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

LNR upozorava: Zapadni mediji pripremaju provokacije u Donbasu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Narodne milicije Luganske narodne republike na kontakt liniji u Donbasu
Pripadnik Narodne milicije Luganske narodne republike na kontakt liniji u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Dopisnici američkih, britanskih i estonskih medija u Donbasu pripremaju inscenirane snimke o „agresiji Rusije“, saopštili su u Narodnoj miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

„Naša obaveštajna služba je registrovala je prisustvo predstavnika medija iz SAD, Velike Britanije i Estonije u oblastima delovanja 95. brigade Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

On je dodao da je komandir te brigade dobio nalog da obezbedi sigurnost i rad novinara „koji su dužni da prikažu Zapadu agresiju Rusije i narodnih republika“.
U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici su takođe više puta izjavljivali da zapadni i ukrajinski mediji pripremaju lažne video snimke o situaciji u Donbasu.
Društvena mreža Fejsbuk je blokirala stranicu Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, dok je Jutjub je blokirao nekoliko informacionih kanala LNR-a i DNR-a.

Kijev gomila naoružanje duž linije razdvajanja

Obaveštajna služba Narodne milicije LNR uočila je protivavionske topove ZU-23-2 kod snaga pod kontrolom Kijeva u oblasti spornog grada Zolotoje koji kontroliše Kijev na kontakt liniji u Donbasu, izjavio je predstavnik pres službe Narodne milicije LNR.
Prema njegovim rečima, ovakve akcije ukrajinskih snaga narušavaju treću tačku dopunskih mera za bezbednost primirja u Donbasu.
Ranije su Lugansk i Donjeck više puta optuživali ukrajinsku vojsku za postavljanje oklopnih vozila i naoružanja koje je zabranjeno Minskim sporazumima u naseljima na kontakt liniji.
Podsetimo, raspoređivanje teškog naoružanja kod kontakt-linije u Donbasu zabranjeno je Minskim sporazumima i dopunskim merama za osiguravanje primirja koje su stupile na snagu u leto 2020. godine. Pored toga, na snazi je potpuna zabrana pucanja, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Međutim, samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika više puta su optuživale Oružane snage Ukrajine za kršenje tih odredbi.

Pripreme Kijeva za ofanzivu u završnoj fazi

Filiponenko je izjavio da su pripreme Oružanih snaga Ukrajine za ofanzivu na Donbas ušle u završnu fazu.
On je naveo da je veći deo protivtenkovskih raketnih kompleksa „Džavelin“, američkih raketa TOW i protivtenkovskih raketnih sistema malog dometa NLAW, koji su dobijeni od SAD i Velike Britanije, dostavljeni Oružanim snagama Ukrajine na kontakt liniji u Donbasu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Tragovi metaka na prozorima kuće u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
SVET
Donjeck: Ukrajina prvi put upotrebila oružje NATO-a u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala