Kurti: Spreman sam za dijalog, datum zavisi od posrednika

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da je spreman da učestvuje u razgovorima sa srpskom stranom u Briselu kad god ga Evropska unija pozove.
On je dodao da datum održavanja novog sastanka zavisi od posrednika.
Kurti je ponovio stav da je Priština "posvećena principijelnom dijalogu ka sporazumu koji se fokusira na međusobno priznanje".
„Što se tiče mogućih sastanaka u Briselu, mi smo posvećeni uravnoteženom, principijelnom dijalogu ka pravno obavezujućem sporazumu koji se fokusira na međusobno priznanje i uvek smo konstruktivni", poručio je Kurti, prenosi Zeri.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskoba boravili su ove nedelje u Prištini i Beogradu kako bi podstakli sastanak dve strane na visokom nivou.

Učinićemo sve da sačuvamo legitimna prava Visokih Dečana

Kurti je rekao da će njegova vlada učiniti sve da, kako je naveo, ''''sačuva legitimna prava manastira Visoki Decani", prenosi Reporteri.
On je time odgovorio na pozive međunarodne zajednice da poštuje odluku tzv. Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, kojom je manastiru vraćeno vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.
„Svesni smo da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, ali moramo voditi racuna i o protivrečnostima koje su pratile zemljišno pitanje oko manastira u istorijskom i pravnom smislu. Pre svega, sve ima svoje izvorište u odluci Vlade Srbije 1997. godine", kazao je Kurti na konferenciji za medije.
Istakao je da "manastir Visoki Decani nema samostalan pravni identitet jer pravno pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi" i ocenio kao "iznenađujuće" to kako je manastiru priznato pravo stranke u postupku, prenosi Kosovo onlajn.
Kurti smatra da su Visoki Decani "deo bogatog kulturnog mozaika Kosova" i tvrdi da je Srpska pravoslavna crkva ta "koju je Srbija više puta zloupotrebljavala kao politicki instrument protiv Kosova i Albanaca".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala