- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska prisvaja Teslu: Na kovanici sa šahovnicom lik srpskog naučnika /video/

© Tanjug / Zoran ŽestićNikola Tesla
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Hrvati su odlučili da lik Nikole Tesle definitivno bude na kovanicama evra, a danas je predstavljen i dizajn. Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti šahovnica.
„Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica“, rekao je predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji predsedava 14. sednicom Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj.
Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.
Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa, te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan konkurs, prenosi Indeks.
Na kovanici od dva evra biće ugraviran i Gundulićev stih: „O lijepa, o draga, o slatka slobodo
Iz Narodne banke Srbije ranije je rečeno da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra predstavlja prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.
Sijalica gori u Teslinoj ruci - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
NBS ne da Teslu Hrvatima: To je prisvajanje srpskog nasleđa
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Hrvati odlučili: Nikola Tesla na kovanicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala