- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kremlj: Makron naredne nedelje u Moskvi

© Sputnik / Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na sastanku u Versaju
Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na sastanku u Versaju - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron posetiće Rusiju u ponedeljak, 7. februara, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Prethodno je tu vest objavila agencija AFP pozivajući se na izvore u Jelisejskoj palati, dodajući da će francuski predsednik dan kasnije boraviti i u Kijevu.

"Da, Putin i Makron su se dogovorili, u ponedeljak će biti rusko-francuski pregovori a potom zajednička konferencija za novinare", rekao je Peskov i istakao da će glavna tema biti garancije bezbednosti.

Do posete dolazi u atmosferi optužbi Zapada na račun Rusije da namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako tvrde zapadni mediji i političari, na granici koncentrisala veliki broj vojnika.
Zvanična Moskva je nebrojeno puta demantovala te optužbe, ističući da su potpuno neosnovane i da predstavljaju izgovor NATO-u da razmešta dodatnu vojnu tehniku i ljudstvo u blizini ruskih granica.
Makron dolazi u Rusiju i nakon nedavnih osmočasovnih razgovora o ukrajinskoj krizi u normandijskom formatu koji su održani u Parizu.
Sastanak je održan na nivou političkih savetnika lidera država koje čine „normandijsku četvorku“ – Francuske, Rusije, Nemačke i Ukrajine, i nije doveo do rezultata, ali je novi susret planiran uskoro u Berlinu.
Podsetimo, predsednici Rusije i Francuske poslednjih dana vode aktivan dijalog koji se tiče ukrajinske krize i dijaloga koji se vodi o zahtevu Moskve za bezbednosne garancije.
Oni su proteklih dana nekoliko puta razgovarali telefonom, a poslednji put sinoć.
Ruski predsednik Vladimir Putin je tom prilikom skrenuo pažnju Makronu na provokacije Kijeva koje se ispoljavaju i kroz izjave i kroz razne aktivnosti i kose se sa Minskim sporazumima.
Takođe su se založili za suštinski dijalog o ukrajinskoj krizi i garancijama bezbednosti.
Ovo je njihov treći telefonski razgovor u poslednjih nedelju dana.
Sastanka Dmitrija Kozaka s političkim savetnicima Nemačke i Francuske za normandijski format - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SVET
Teški pregovori u Parizu, rezultat – nula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala