Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU, UNDP i vlasti u Prištini zajedno obnavljaju kuću nacističkog kolaboranta kog je odlikovao Hitler

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/GentiBehramaj/Cropped photo / Kuća Džafera Deve u Mitrovici
Kuća Džafera Deve u Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Ministarstvo kulture, omladine i sporta privremenih institucija u Prištini, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija EU na Kosovu ove nedelje započeli su „restauratorske radove na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici, kući Džafera Deve“ – istaknutog nacističkog kolaboranta kog je odlikovao Hitler.
Projekat koji sprovodi UNDP „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije“ nastoji da ovu kuću sagrađenu 1930. pretvori u Regionalni centar za kulturno nasleđe u Mitrovici u kom će, između ostalog, moći da se organizuju kulturne aktivnosti, navodi Radio KiM.
Međutim, zdanje austrijskih arhitekata i budući kulturni centar zapravo je kuća Džafera Deve, istaknutog kvislinškog gradonačelnika Kosovske Mitrovice i ministra unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.
U obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) naslovljenoj „Nazi War Crime Disclosure Act“ navodi se da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani. Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva preko 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.
„Jedan broj ključnih pozicija bio je rezervisan za ljude na koje su Nemci mogli u potpunosti da se oslone. Džafer Deva, ministar unutrašnjih poslova, na primer, bio je otvoreno pro-nemački Albanac, koji je bio posebno aktivan u regrutovanju za kvislinške snage. I on i premijer Redžep Mitrovica bili su starosedeoci prisajedinjene teritorije (Kosova)“, navodi se u arhivskom dokumentu obaveštajne agencije SAD tokom Drugog svetskog rata (OSS).
Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS diviziju „Skenderbeg“.
Radio KiM je poslao pitanja Ministarstvu, UNDP i kancelariji EU na Kosovu da li su bili svesni uloge Džafera Deve tokom Drugog svetskog rata kada su odlučili da podrže restauratorske radove, da li je ova činjenica razmotrena pre donošenja odluke i šta je bio razlog da se nastavi sa projektom.
Međutim, kako navodi Radio KiM, do objavljivanja ovog teksta nisu dobili odgovor ni sa jedne adrese.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala