- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski političar: Skoplje će biti van EU sve dok ne izađe iz jugonostalgične močvare

© Sputnik / Valerij Šustov / Uđi u bazu fotografijaSofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Makedonski ekspert i kopredsednik zajedničke komisije za istorijska i obrazovna pitanja Dragi Georgijev predložio je da Makedonija na godinu ili dve zaustavi rad komisije, dok se između Skoplja i Sofije ne normalizuju odnosi.
Kako je izjavio u intervjuu televiziji „Telma“, sporovi između zemalja su bili prepreka napretku pregovora za članstvo Severne Makedonije u EU.
Prema njegovim rečima, u takvoj odluci nema ničeg strašnog, ako će njena cena biti unapređenje odnosa među državama na svim nivoima pregovora.

„Takav politički gest posmatram kao akt dobre volje koji je usmeren na stvaranje prijatne atmosfere za rešavanje spornih tema“, izjavio je Georgijev.

Predlog makedonskog eksperta je izazvao negodovanje u Bugarskoj. Podsetimo, uspešan rad zajedničke komisije je jedan od zahteva Sofije za početak pregovora o članstvu suseda u EU.
„Očigledno je da se planovi istoričara i političara veoma razlikuju od onoga što se plasira na zvaničnim sastancima i sa te strane granice se opet vode tajne igre. U slučaju da rad komisije bude zamrznut, mi ćemo zamrznuti i pregovore i republika Severna Makedonija će morati da čeka. I čekaće sve dok ne izađe iz jugonostalgične močvare“, izjavio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski.
Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe odbilo predlog Georgijeva.

„Ministri spoljnih poslova Bugarske i Makedonije veruju da rad zajedničke komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima i dalje ima veliki značaj za razvoj bilateralnih odnosa“, izjavio je direktor pres centra Ministarstva spoljnih poslova Bugarske Mitko Dimitrov.

Podsetimo, sporno pitanje je etnička pripadnost nekih istorijskih ličnosti. Pre nekoliko godina, obe strane su donele odluku da se zajednički odaje počast ličnostima kao što su Ćirilo i Metodije i revolucionar Goce Delčev, kojeg svojataju obe zemlje.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
SVET
Bugarski novinar: Makedonski predsednik insistira na makedonskoj manjini u Bugarskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala