- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel preti: Sankcije protiv Rusije i u sferi visokih tehnologija

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Sankcije Evropske unije protiv Rusije u slučaju eskalacije u Ukrajini biće uperene protiv visokih tehnologija. Reč je o veštačkoj inteligenciji, naoružanju, kvantnim kompjuterima, laserima i letovima u kosmos, izjavila je u intervjuu nemačkom listu „Handelsblat“ predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.
„Govorimo o visokotehnološkim komponentama koje Rusija sama ne može da zameni, u sferi veštačke inteligencije i naoružanja, kvantnih kompjutera, lasera i letova u kosmos. Rusija mora hitno da modernizuje svoju ekonomiju, a to ne može da uradi bez tehnologija u kojima mi, neosporno, imamo vodeću poziciju u svetu“, rekla je predsednika EK.
Prema njenim rečima, Evropska komisija je razradila sveobuhvatan i kompleksan paket finansijskih i ekonomskih sankcija. Mere variraju od ograničenja pristupa inostranom kapitalu do kontrole izvoza tehnologija.
„Ta ograničenja će ekonomiju Rusije učiniti još ranjivijom. Naravno, sankcije su usmerene na određene oblasti, ali imaju i indirektan efekat“, rekla je Ursula fon der Lajen.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2022
SVET
Ursula fon der Lajen: EU spremna da preduzme mere u slučaju napada Rusije na Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala