- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika uvela nove sankcije Belorusiji

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da SAD uvode zabranu izdavanja viza „velikom broju“ predstavnika vlasti u Belorusiji, koji su, po mišljenju Vašingtona, umešani u „progon disidenata u inostranstvu“.
„Stejt department uvodi zabranu izdavanja viza velikom broju građana Belorusije u okviru ‘Hašogi zabrane’ - instrumenta za suzbijanje transnacionalne represije, koju je administracija objavila prošle godine“, navodi se u izjavi.
Kako je dodao Blinken, sankcije se odnose na neke građane Belorusije zbog učešća u ozbiljnoj aktivnosti protiv disidenata u inostranstvu.
Stejt department nije naveo imena Belorusa kojima će biti uvedene sankcije pozivajući se na „poverljivost podataka“.
„U skladu sa američkim zakonom, evidencije viza su poverljive informacije. Ne možemo da dostavimo detalje i imena pojedinaca“, rekao je predstavnik Stejt departmenta.
Sudeći prema izjavi Blinkena, sankcije, koje su se poklopile sa početkom Olimpijskih igara u Pekingu, primenjuju se kao mera odgovornosti za progon beloruskih sportista.
Mehanizam sankcija je dobio ime u znak sećanja na novinara lista „Vašington post“ Džamala Hašogija koji je ubijen u oktobru 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SVET
Belorusija: Odgovorićemo oštro, ali adekvatno na evropske sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala