- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američki borbeni avioni nad Jadranskim morem, objavljeni snimci vojne vežbe NATO u regionu /video/

© AFP 2023 / MICHAEL W. PENDERGRASS / US NAVY Avion F/A-18 Hornet poleće sa nosača aviona "Enterprajz".
Avion F/A-18 Hornet poleće sa nosača aviona Enterprajz. - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Američki borbeni avioni sa nosača „Hari Truman“ završavaju učešće na vežbi pod nazivom „Udar Neptuna 2022“ tokom koje su uvežbavali nad Jadranom, Panonskom nizijom i poligonom Krivolak napade na velikim daljinama i sadejstvo sa vojskama Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Poljske, Italije i baltičkih država.
Tokom vežbe, koja je počela 24. januara, a završava se danas, avioni „F/A-18 hornet“ sa Jadrana leteli su do Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije kako bi uvežbavali napad na ciljeve na zemlji i blisku vazdušnu podršku sa kontrolorima za navođenje više savezničkih vojski iz jugoistočne i severoistočne Evrope, navodi portal „Balkanska bezbednosna mreža“.
Mađarska vojska navodi da su njeni vojnici imali priliku da zajedno sa kolegama iz drugih zemalja vežbaju sa borbenim avionima kakvi se retko viđaju u ovom delu Evrope.
Ministarstvo odbrane Severne Makedonije saopštilo je da na poligonu Krivolak „horneti“ uvežbavaju koordinaciju sa vojnim kopnenim komponentama i dejstvovanje po ciljevima na zemlji. Podseća se da su prošle godine nad Krivolakom već vežbale američke leteće topovnjače „AC-130“.
„Horneti“ sa „Trumana“ prethodno su uigravali uz obalu Hrvatske zajedničko delovanje sa italijanskim palubnim borbenim avionima „harijer“ i stelt lovcima „F-35“.
Podaci sa „Flajt radara“, kako se navodi, otkrivaju da su avioni za dopunu gorivom u vazduhu „KC-135“ leteli nad centralnim i južnim delom Jadranskog mora.
Ključni akteri vežbe „Neptunovog udara“ su udarna grupa nosača aviona na nuklearni pogon „Hari Truman“ sa 90 letelica iz sastava američke Šeste flote, stalna pomorska grupa 2 NATO-a i snage italijanske mornarice predvođene nosačem aviona Kavur.
Kako se napominje, to su prvi pomorski vojni manevri nakon Hladnog rata u kojima je američka udarna grupa nosača aviona zajedno sa plovilima drugih saveznika stavljena pod direktnu pomorsku komandu NATO-a.
Grupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
REGION
Američki nosač aviona u Jadranskom moru, predvodi borbenu grupu na vojnoj vežbi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala