- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN: Moskva najbolja metropola na svetu u dve kategorije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskovski međunarodni poslovni centar "Moskva siti"
Pogled na Moskovski međunarodni poslovni centar Moskva siti - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije proglasile su Moskvu za najbolju metropolu na svetu po kvalitetu života i stepenu razvoja infrastrukture. Grad je takvu ocenu dobio prema „Indeksu gradskog prosperiteta UN“.
Kratka verzija istraživanja sa rezultatima „Indeksa gradskog prosperiteta“ objavljena je 2. februara, dok će puna verzija istraživanja sa detaljnim opisom metodologije i tablicom podataka biti objavljena 31. marta ove godine.
„Indeks gradskog prosperiteta“ je kompleksni instrument za procenu i praćenje nivoa prosperiteta i uravnoteženosti razvoja svetskih gradova. Razvio ga je UN-Habitat – program Ujedinjenih nacija za naselja osnovan 1978. godine sa ciljem koordinacije globalnih napora za održivi urbani razvoj.
Indeks je prvi put objavljen 2015. godine. Zatim je njegovo objavljivanje obustavljeno, a na osnovu njegove metodologije predstavljena su istraživanja razvoja pojedinih gradova. Ove godine je ponovo pokrenut.
Eksperti su analizirali pokazatelje 50 najvećih gradova sveta, usled čega je u konačni rejting ušlo 29 megapolisa (po abecednom redu). Tu spadaju: Bangkok, Bogotova, Buenos Ajres, Hongkong, Dar es Salam, Delhi, Džakarta, Lagos, Lima, London, Madrid, Meksiko Siti, Moskva, Najrobi, Njujork, Osaka, Pariz, Peking, Santjago, San Paolo, Seul, Sidnej, Singapur, Tokio, Toronto, Ho Ši Min, Šangaj, Vuhan i Rijad.
Strunjaci UN-Habitat i istraživačkog centra „Eure“ procenili su ih prema pokazateljima razvoja kao što su produktivnost ekonomije, razvoj infrastrukture, kvalitet života, jednakost i socijalna inkluzija, ekološka održivost, administracija i zakonodavstvo. Takođe je uzet u obzir stepen uravnoteženosti među tim pokazateljima.
Moskva je, zajedno sa Singapurom i Torontom, uvrštena u tri najprosperitetnija megapolisa na svetu prema sveobuhvatnoj proceni.
Među 10 gradova-lidera indeksa su i Sidnej, London, Pariz, Madrid, Šangaj, Hongkong i Njujork.
Osim toga, Moskva je proglašena za najbolju na svetu u dve kategorije – „nivou razvoja infrastrukture“ (stambenom, socijalnom, informaciono komunikacionim tehnologijama, transportnom) i „kvaliteta života“ (odnosno pokazateljima u zdravstvu, obrazovanju, nauci i tehnologiji, kulturi i slobodnom vremenu, bezbednosti i javnim prostorima).
Prema rezultatima „Indeksa gradskog prosperiteta“, ruska prestonica je ušla u prve tri, zajedno sa Singapurom i Torontom. Na osnovu sveobuhvatne procene, Moskva se našla ispred Sidneja, Londona, Pariza, Madrida, Šangaja, Hongkonga i Njujorka.
Moskva je prva u kategoriji „Razvoj infrastrukture“ koja procenjuje nivo razvoja stambene, socijalne, transportne infrastrukture, informaciono komunikacione tehnologije, nivo gradske mobilnosti, uključenost u međunarodne saobraćajne tokove, kao i efikasnost korišćenja gradskog prostora. U ovoj kategoriji su Hongkong i Pariz iza Moskve.

Ruska prestonica je zauzela prvo mesto i u kategoriji „Kvalitet života“. Među prva tri grada u ovoj kategoriji su i Singapur i Hongkong.

U kategoriji „Upravljanje i zakonodavstvo“, koja procenjuje stepen učešća stanovnika u političkom životu grada, uslove za pokretanje biznisa, upravljanje prostornim razvojem grada i stepen razvoja usluga e-uprave – Moskva je uvrštena u 10 najboljih megapolisa sveta.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2019
Moskva proglašena za najbolju turističku destinaciju na svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala