- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Specijalac iz Srbije i Gruzije: U Kijev stiže nova ambasadorka SAD

© Sputnik / StringerTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine započelo je proceduru usaglašavanja kandidature Bridžit Brink za novog ambasadora Sjedinjenih Država u Kijevu, rekao je ministar Dmitrij Kuleba.

„Mogu da potvrdim da je Ukrajina dobila zahtev SAD za imenovanje Bridžit Brink za ambasadora u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova je pokrenulo odgovarajuću proceduru usaglašavanja njene kandidature“, rekao je Kuleba na brifingu za novinare.

Podsetimo, američki TV kanal Si-Bi-Es je u ponedeljak, pozivajući se na dva ukrajinska zvaničnika, objavio da je Kijev odobrio izbor američkih vlasti za novog ambasadora i da priprema zvanični dopis Stejt departmentu.
Nakon toga administracija Džozefa Bajdena će i zvanično objaviti kandidaturu Brink za tu funkciju i poslati odgovarajuće obaveštenje američkom Kongresu.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs potvrdio je na brifingu za novinare da Vašington namerava da što pre imenuje kandidata za ambasadora u Kijevu mada nije govorio o personalnim rešenjima.
Trenutno, Bridžit Brink je na čelu američke diplomatske misije u Bratislavi.
Ambasadorsko mesto u Ukrajini upražnjeno je od maja 2019. godine kada je bivši američki predsednik Donald Tramp tadašnju ambasadorku Meri Jovanović opozvao zbog nelojalnosti.
Misijom otada rukovodi otpravnik poslova Kristina Kvin.

Ko je Bridžit Brink

Brink je svojevremeno bila zamenik američkog državnog sekretara u Birou Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju (2015-2018), zadužena za pitanja koja se tiču istočne Evrope, Kavkaza i dugotrajnih konflikata u Evropi.
Kako stoji u njenoj biografiji, obavljala je i dužnost zamenika američkog ambasadora u Uzbekistanu (2014-2015) i Gruziji (2011-2014).
Tokom dvadesetogodišnje karijere u Stejt departmentu najviše se bavila promovisanjem američke politike u Evropi i evroazijskom regionu.
Karijeru je, međutim, počela u Beogradu gde je radila od 1997-1999. godine.
Govori ruski, srpski, a služi se gruzijskim i francuskim jezikom. Diplomirala je međunarodne odnose i političku teoriju na Londonskoj školi ekonomije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala