- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sovjetska arhitektura kojoj se Evropa divi /video/

© Depositphotos.com / Mulderphoto Silosi u Samari
Silosi u Samari - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Holandske arhitekte usprotivile su se rušenju silosa u gradu Samara u Rusiji koji potiče iz perioda SSSR-a. Evropski eksperti su silos nazvali unikatnim industrijskim objektom i zatražili od gradskih vlasti da odustanu od rušenja.
Partneri arhitektonskih biroa „UN studio“, „KSAR“ i „Schiemann weyers architects“ su poslali zahtev gubernatoru Samarske oblasti Dmitriju Azarovu i gradonačelnici Samare Eleni Lapuškinoj. Oni smatraju da je neophodno da se objekat iz 1980. godine proglasi spomenikom arhitekture.

„Objekat visine 65 metara predstavlja izvanredan primer sovjetskog inženjerskog projektovanja. To je prvi vertikalni silos za žito u SSSR-u i prva građevina na kojoj je korišćena klizna oplata“, rekle su holandske arhitekte.

Oni su dali savet administraciji grada da sprovede nezavisnu ekspertizu, da restaurira objekat i da ga osposobi za rad.
Za očuvanje silosa se izjasnio i Institut modernizma, organizacija „SAVE Europe's Heritage“, italijanski arhitekta Stefano Boeri i rusko odeljenje Međunarodne radne grupe za dokumentaciju i konzervaciju objekata.
Rusko društvo za očuvanje istorijskih i kulturnih spomenika je 2020. godine tražilo da silos iz Samare dobije status spomenika kulture. Regionalni eksperti su odbili zahtev pozivajući se na malu arhitektonsku i građevinsku vrednost objekta.
Plan je da se na mestu silosa sagradi stambeni kompleks sa dve staklene kule koje podsećaju na unikatnu sovjetsku građevinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala