- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandal u Bugarskoj: Nema para za operacije dece, ali ima za transseksualce

CC BY 4.0 / Sonya Chaushka / Wikipedia / Rad bugarskog umetnika Vladimira Dimitar Majstora
Rad bugarskog umetnika Vladimira Dimitar Majstora - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Fotografisanje transrodnih žena izazvalo je oštru reakciju u Bugarskoj: nedavno je objavljeno da je taj projekat dobio podršku Ministarstva kulture u iznosu od 10 hiljada leva (nešto više od 5 hiljada evra).
Modeli su predstavljeni u narodnim ženskim nošnjama i podsećaju na žene prikazane na slikama poznatog bugarskog umetnika Vladimira Dimitrova-Majstora (1882-1960).
Prema rečima kreatora projekta Mihaila Vučkova, njegove fotografije odražavaju trenutnu situaciju transrodnih žena u Bugarskoj – posebno njihovu marginalizaciju. Vladimir Dimitrov-Majstora je na svojim slikama prikazivao Bugarke s kraja 19. veka, koje su takođe bile marginalizovane. U ovim ženskim likovima ima dosta sličnosti, smatra autor izložbe.
Mnogi korisnici društvenih mreža bili su revoltirani vestima. Neki od njih smatraju da Ministarstvo kulture nije trebalo da izdvaja novac za ovakve projekte kada su sredstva mogla da budu usmerena u dobrotvorne svrhe.
„Skupljamo čepove za decu sa zdravstvenim problemima. Prikupljamo donacije za popravke u bolnicama. Hiljade dece i odraslih čekaju operaciju, transplantaciju... Milioni su siromašni – to su siromašni radnici i penzioneri koji su na ivici preživljavanja“, napisala je Silvija Ivanova.
Predstojeću izložbu oštro je kritikovao i bugarski evroposlanik Angel Džambazki. Objašnjenja autora političar je nazvao smešnim.
„Ovo je izrugivanje i sramota! Skandalozno podsmevanje slikama jednog od najvećih bugarskih umetnika, na kojima su žene zamenjene transrodnim muškarcima. Još jedno nepotrebno i drsko zadiranje u bugarsku tradiciju i istoriju, čija je svrha samo da se društvu nametne nešto veštačko. Bugarka kao žena i majka oduvek je bila sveta slika kako u narodnoj umetnosti, tako i u književnosti i narodnim običajima“, istakao je Džambazki.
Izložba fotografija biće prikazana 8. marta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala